<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Selasa, 22 Oktober 2013

Pantang berapa hari???

Kelahiran yg lepas kakak n adik saya berpantang lebih kurang 30-44 hari sahaja...selepas itu jalani hidup seperti biasa....

seingatnya masa adik qeesya ! genap 30 hari saya dah mula masuk kedai (meniaga spa time tuh)....lagi pun masa tuh bukan buat kerja berat pun melepak ajer lah...

tapi pemakanan stil jaga...macam ais dan jugak makanan sejuk2 coz baby qqeesya time tuh menyusu....

alhamdulillah tiada masalah...walaupun selepas bersalin pun alhamdulillah sihat sahaja...cuma time2 period sahja akan berlaku perion pain...rasanya semua terjadi kat pompuan lain...penjagaan vitamin mmg sgt penting pemakanan dan diet yg sehat...

alhamdulillah suami jugak jenis menjaga pemakanan...bukan jaga apalah..contoh buah2 dan sayur2an mesti ada atau kena makan...x boleh tak ada!! kering badan dia kata nanti...

so kali ini...almaklumlah dekat 5 tahun jugak tak jaga baby kan...macam biasa ikut ketahanan badan...tempoh 30 hari tu mmg kena jaga....tapi selepas itu saya perlu "KELUAR" membuat bisnes saya jugak...huhu

moga allah permudahkan urusan bisnes dan anak2 jugak...
alhamdulillah suamipun kerja sendiri so bolehlah rotate menjaja baby nanti.....ibu harap baby tak banyak ragam kan!! coz mcm biasalah ibu akan BF kan baby...tapi time ibu nak kluar oada beauty talk tu jer mcm mana...

apa2 pun mohon dipermudahkan urusan 

DUE DATE ADA 2 TARIKH....

as salam semua pembaca...

sedang menghitung hari nak deliver!! wah excited sungguh....

perhatian kepada ibu2 yg tidak tahu tarikh last period memg masalah...jika kehamilan tiba2 berlaku...aku adalah contohnya! USOD (unsure of Date)

so bagi doc tarikh agak2 jerlah..dan bergantung tarikh kat scan!

nak senang kira aku bagi tarikh tepat awal bulan so 1/2/2013 = edd pada 9/11/2013
klinik kerajaan

tapi klinik swasta masa mula2 scan tarik edd 5/11 (1st time scan)

so kiranya aku ada 2 tarikhlah...mmg tak jauh beza...hanya 4 hari sahaja bezanya!

tapi naluri ku kuat pada tarikh 5/11/2013.....tapi dijangka oleh dr .gajen masa 34 minggu check up maybe lebih awal...4/11

so kalau ikutkan tarikh tu aku ada  13 HARI lagi nak bersalin.... -/+ lagi 2 minggu...hehe

biasalah saat macam nie para ibu semua dah tak sabar nak menyambut kelahiran baby..coz sebenarnya dah tak tahan menanggung segala kesakitan kontaraktion/braxton hicks ataupun false alarm...

walaupun ini kelahiran ke-3 tetap konpius jugak..sbb lain2 kelahiran tu mmg beza....dan tak semestinya lebih cepat!
so tunggu jer lah baby nak buat serprise...

tapi hati dan naluri seorang ibu nie..mohon agar dipermudahkan semuanya...dan kalo boleh dlm minggu nie o hujung bulan ibu nak jumpa baby!!!

tapi 2-3 hari nie..ibu cuba mengaktifkan diri..bnykkan berjalan...walaupun kat ari2 bawah perut nie dah rasa sakit sangat..ngilu nak berjalan...

samlam check up 37w+ semua ok!!
urine/hb pun cantik
berat biasalah naik 500g untuk seminggu...

nurse cakap perut dah turun sesangat..tapi kepala baby lo9m engganged...cam mana tuh! ibu berserah sahaja kepada Allah agar semua selamat....

-rasanya hari2 g window shopping ..tapi xderlah jln sampai 4-5 jam...stakat 2 jam jer...pastu balik...rehat! still lom rase nak bersalin lagi...

-kontraktion pun tak tentu....nanti mengeras pastu nanti ok...
-pinggang pun xsakit sangat!! 
-lendir mcm keputihan pun biasa sahaja....ada org kata kan keluar lebih bnyk tapi ni sikit jerlah...
-tanda darah o air ketuban jauh skali...

so tunggu sahaja..sambil, bersenang2!

P/S: yang masih mencari skincare dan kosmetik terbaik area MELAKA dan berdekatan MARI LAH MENCUBA PRODUK mary kay!!
call me o text wasap: 016 2744684 (lia)





Khamis, 10 Oktober 2013

80% kata boy

as slm
hari ini melaka cuti sempena besday TYT negeri melaka
the putris pun xder g trip ke johor.... enjoy yer my girls♥
 ok since teringat mlm tadi aku g makan kat nasi lemak ujong pasir kakak tuh menegur..mmg lama xjumpa dia...slalu g dia xder pekerja  jer yg ada..

dia pun tersenyum nmpk aku preggy,almaklumlah selu dulu asyik ty tak nak tambah ker...rasa nya dia sampai 2x mengandung dkm tempoh 6 thun nie...
so cam biasa lah owg tgk perut mesti akn meramalkan....
"mesti kali nie boy"...tajam jer perut tuh...hihi... oh yer owg kata kalo shape cantik boy ..ok aku terima jer...mmg rmi kata boy... hihi ...seronok dengar...
aku just ckp ^serprise^...

kalo aku g meeting o mna2 pun cakap boyyy...hehe! strsss pun ad gak pepandai jer kan...
btw aku xkisah...hehe yer ker???
yup ini rezki allah andai kata xnak bg bby boy lagi kali nie aku pun redha...
best apa 3 girlz...brg gegirlkan cute2 pink2...mmg kalo g shopping pun brg gegirl jadi perhatian....

teringat dulu masa wshopping ngn kak sarina...aikk girl ke boy nie?asyik pgg brg giro jer....ha3...striking tu color dia...


oklah ...hari nie rasa mcm very mild memulas + sakit pinggang....
lom nk bersalin lagi kot....tunggulah minggu ke 37 dah betul2 matang baby..dont worry kami semua x sabar.... sgt2 rindu bby dah...

Isnin, 7 Oktober 2013

35 week ++

as slm

cuba nk hapdate pki tab!

mcm2 nk cerita dlm masa 2 minggu...
pas check up kat spital hari tuh my frenz fiza pun dah bersalin hari yg sama
normal-girl-2.7- 38 w < cepat 2 minggu
 pada hal dia cerita...masa g check ul kat klinik perut asyik mengeras ajer..so doc kat klinik refer g gh...hu2 duduk wad 2 hari b4 bersalin dan kena induce! coz air ketuban leaking
so dah selamat dah fiza...huhu aku pun lom g tgk...

ok citer pasal aku plak...

last week 35w+ check up kat klinik  peringgit..
b4 tuh aku g breakfast dulu so *ter*mkn kuih lopis + roti bom!
terus g klinik untuk checkup

so masa result urine test trace ada sugar...aduhhhh so nurse suh buat urine test lagi skali n ambik darah...pas tu g jumpe doc ...doc kata kena minum air gula kalo mcm nih!  huh puas merayu ngn doc....so doc nk tgk dlm seminggu..so esoklah kn g check up...hah tadah jer lan kalo kn minum....

btw dlm 2 minggu ni mmg rasa dah mkin xlarat ! plg worst 3 hari nie lah...coz aku cuba bnykkan berjln ...xmo rehat2 sgt...tp x bolehlah sakit pinggng mkin terasa ari2 nk jln pun terasa sakit...xtahu nk describe mcm mn sengal giler...
terasa mcm nk demam urat plak...thnks kat hubby yg bnyk memahami...

hah ! 2 minggunlepas pun ada buat scan 4d (34w)...subhanallah...nmpk ank ibu...kami semua dah mula rindukan baby dan tertungggu..semoga bby sihat didlm sana k
doc ckp semua ok!
berat bby pun 2.2kg dianggarkn kluar dlm 2.9-3.2kg....mcm kakak2 dia lah...nmpk chubby hihi....
so nie tunggu jerlah lg beberapa minggu ikut edd bby nk kluar dah...mohon dipermudahkan..amin..