<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Sabtu, 31 Julai 2010

Qistina dah Tido >- -< bilik sendiri~

salam
sudah lama rasanyer x update* memg dah lama pun*
buzy + malas=??
huhu mcm2 nak cerita...
tapi satu2lah...
xnak rangkumkan nanti serabut..haha..dah mmg mcm2 dah serabut..ini semua gara2 ber FB sakan...haha...

okies..seperti tajuk diatas..kakak dah 3 hari tido di biliknyer sendiri..dah xnak tido ngn ibu n ayah lagi...hmm masa mula2 dia nk tido..*tiada unsur paksaan* kami rasa mcm x percaya...hehe..yer lah mana pernah tido berpisah...so malam pertama dia dah excited kemas camp nyer n susun toys...
n terus tertidor....begitulah seterusnya hingga malam semalam hari yg ke-3..so ayah dah janji nak tempahkan katil kat kilang...hu lagilah dia excited...ibu kata...beli ajer senang...n cepat...kakak x nak dia nak ayah design dia punyer katil...hmmm...

ntah bilalah yer ayahnyer...nak  design ayah tengah sebuk skang nie...

memg kami rasa teruja >..< sangat cz kakak baru 5 tahun tapi dah berani tido sendiri...hmmm ada gak kanak2 sebaya ngnnyer masih nak tido kepit lagi...

skang nie tgh dok pk..nak deko bilik dia mcm mana???masalahnyer nie rumah sewa..nak cat mengecat rasa mcm rugilah plk kan...
z
z
z
z
z
z
nanti kita pk kan...ada idea tak...

Sabtu, 17 Julai 2010

Datang Juga Akhirnya~17 julai 2010

Salam pagi minggu~o~
sementara mereka masih di buai mimpi lagi..kita buat n3 dulu yer*wee-wee*
pas nie nak g pasar nak buat mee rebus johor 1st time nie nak buat harap2 menjadilah...resepi cilok kat tenet lah..

k..alkisahnya..datang juga akhirnya atok n nenek..actually dari hari selasa nak datang tapi kami g KL so tangguhlah ..rabu kat melaka hujan,khamis kat kg lak hujan..abah xleh memandu time hujan2 nie kurang awas..so nenek kat kat adik nak datang jumaat...huhu excitedlah kami..mcm2 prepare..hik~hik

mula2 tu pagi dah buat "kueh sejuk"keluarga darling lah yg panggil..nampak cam kuno jer kan..tapi sebenarnya itu adalah kastad n coctail..ha..dessert omputeh tu..biasanya org tua memg suka coz lembut n sedap basah tekak..ini adalah resepi turun temurun keluarga mentua~


inilah tepung kastad sedang dimasak...hmm lama tau nak kacau sehingga lembut n kilat dan xnak bergentel2..n hanya tepung ngn air sahaja



ok..dah masak..masuklah dalam bekas...nak makan sendiri masuk jerlah dalam bekas biasa..tapi kalau untuk tetamu..better letak dalam bekas yg comel2..n bila nak makan ambik..jer satu..

~pic yg decorate letak coctail n susu tak snap plak sori yer....so letaklah sendiri..k..just susu cair ideal tu..n buah2 an  n coctail sahaja..mmmm sedap tau..cubalah..

melalut bagi resepi plak ek >-<..k pastu g belikan baju abah  kat JJ..hari tu dah beli dah tapi seluarnya terkecil..aku beli saiz 30 ..rupanya abah saiz 32..so masa nielah baru sempat tukar..kebetulan ada sale lak..dapatlah abah 1 suit t shirt n serluar Durban...nice..darling tolong pilih...kami pun sempat gak pilih baju..huhu tumpang sekaki..lagipun ada voucher rm 50

~~~kononnya nak serprise kami tak pun tepon nenek n atok ty jadi ker tak~~~ so sampai ke petang jumaat tu tertidur2 menunggu....huhu...x datang..*takperlah*ada hal kot..

semalam (sabtu)nasib baik dah suh darling g pasar nak masak gulai asam pedas ikan merah...*pon-pon* atok datang2...terjerit cucu 2 dia...
samapi gak akhirnya ...atok n nenek...neklong pun ada sekali...
*langkah kanan* kebetulan memang nak ready untuk lunch dapat lah kami makan bersama..

rupanya neklong dah seminggu datang kat umah mak n abah..coz tak sehat baru pas jatuh n sakit perut*itu penyakit biasa org tua-tua*
sian dia...

setelah makn n x lupa hidangkan kueh sejuk gak n siap suh bwk balik lagi..tahu mak n abah suka..hanya aku jer yg rajin buat..ceh wah.....

*biasalah atok kalo datang memg belikan toy n keropok potato chip*tapi smlam atok beli satu plak ..biasa beli 2..apalagi bergadolah putri 2 org nie...atok bagi rm10 ringgit suh beli...mmmm anak..anak sajer jer nak gado dpn atok dia...
smalam toy atok belikan..set masak-masak n 4 bj kereta polis..hehe..aku pun x pernah belikan keta polis..cz girl tapi..pandai gak mereka main..

Thanks mak n abah...jasamu tak terbalas
kasehmu hingga ke syurga ~-~
















Jumaat, 16 Julai 2010

Rasa nak tido dalam taman ini (",)

salam teman2 semua...saat nie sedang hujan lebat...uish bestnya...malam nanti tido sejuuuk sket..n then esok kakak tak skolah...hureeey..

k..nak tunjuk pic kami g PESTA BUNGA kat Putrajaya..rugi saper tak pergi...best tu rasa mcm nak tido dalam taman tu..adik ngn kakaklah kemain berangan lagi...ibun ayh nya jugak:-)















cantik kan...saper2 yg berdekatan baiklah g...sampai hujung minggu nie saja...best2...rasa x nak baliklah...lalalala

Isnin, 12 Julai 2010

Durian Kampung VS Durian Kawen

Hi morning my all sweet frenz...
nak story mory pasal durian..huh skang kan melambak durian kat melaka nie pun banyak lagi..tapi ada org kata durian dah penghujung..ye ker??

bila citer pasal durian dah hujung nie..last week kami g KL tapi singgah makan di Alor Gajah gerai tepi jalan..aku nie memg pantang jumpa durian Febret laha katakan...tapi hr tu kat gerai roti canai tu memg ada jual durian kampung...baru gugur nampak gayanyer...bila kakak yg jual tu ..baikkerrasanyer..dengn konfiden dia jawab..uih kalo makan melekat rasanyer...uihs yer ker dalam hati aku bestnyer dapat gak makan durian kuningor oren yg baru gugur..cz slalu memg beli cam gini..kalo kat melaka tempat yg slalu g tu baru bg rm 7kg..tengok tempat ah,,kalo kat klebang rm18..kat kedai nie rm10hengget..k lah durian barukan..tapi masa 1st kakak tu pilih aku dah tak berkenan coz dia pilih yang dah senget..pilihlah ug bulat n cantik kot..tapi darling bt bodoh jer..darling kata awak jual..mesti awk l;agi pandai..kkekeek..tul gak eh...

kemain pulas memulas lg kakak tu bukak..sian lak..tapi tak kan darling plak nk buka kan...so biar jek lah...

nah try rasa...,sedap nie....dalah hati aku...sob..sob...darling direct cakap..xnaklah kak..x cantik isi keras lak tu...muka kakak tu dah semacam dah...huh benganglah tu cz td dia muka berlagak sajek muka...nasib baik suami dia ada n melayan kami..dan menggantikan yg baru..
laki dia pun cakap nah..nah ambik yg nie nie...ha nie baru betul kata kami..memg sedap..abg tu lah ckp..biasa durian nie sy jual..sekilo rm24..hehk nk tercekik dengor..abeh nie baper nie...nth2 nak kena kan kitorg nie..dalam hatilah ckp....tak..nie awak mknlah..saya kira rm15 jer..huh nasib baik:-)

walo cam mana pundurian kahwen yg kitaorg makn kat bukit barulah sedap isi kuning+oren baru sekilo 7 hinggit nak lg power baru rm15 ringgit...

org kampung..org kampung..(aku pun org kampung gak..hik..hik..)bukanlah nak cekik leher pun agk2 lah ..kalo buah durian tu betul2 marvelous kitaorg pun x kesah...huh..

oleh kerana itu kami membalas dendam pada hari ahad tu kami g bukit baru nm kedat tu TYT..membelasah durian kat situ gak..n siap bawak tupperware bawak balik...huh buat bubur kacang lagi..sedapnya bila disejukkan mcm aiskrem...

>-<..selamat makan durian..yek

sorry:-no pic ok..malas nk upload

Ahad, 11 Julai 2010

FAMILI part 1

salam..
selamat pagi semua..
hik..hik..malam tadi spain dah menang..oooo...
saya bukanlah pengikut bola setia..x sanggup mengorbankan wakti tido semata2 kerana bola...darling pun gitu..tapi mahu kalo ada kawan dia pun jebak sama..huhu..ank nak g skolah nanti x leh bangun wei...
tiada apa yg nk diceritakan nak citer pasal famili aku...tak mahu citer panjang kita layan pic zasssss:-)


ini adalah kenangan terindah kami sekeluarga bergambar bersama mak dan abah
time nie raya 2008
peh 2 tahun lepas nye pic nie tapi i like so much (" ,)

ini pula 6/9 daripada adik beradik ku coz yg masih hidup ank2 mak n abah ada 9 org sajer..coz sebenarnya adik beradik kami semua sebelas org:-(
2 org leleki pertama dalam keluarga sudah meninggal..
alfatiha untuk arwah abg adnan dan arwah abg azmee
semoga kalian terletak di tempat2 org beriman amin..


ini juga sebahagian keluarga aku..cuma hisyam yg tepi skali n isa itu adalah tetamu kami..hisyam tu adik ipar abg aku n isa itu adalah ank angkat mak aku..peh sejak bila dia jd keluarga angkat kami yek..entahlah..welcome isa..

sama kan:-)
mereka ber2 ini ank cina..(tul ka)
bapa mereka( Ibrahim bin abdullah) telah memeluk islam dan berkahwin dengan nenek aku (burok)
itu sebab kami nie ada yg rupa cina n india..mak plak mcm ada mix india tapi tak dapat dikesan sejarahnya..

abah bersama  maklong kesayangan kami "-" kakak abah
mereka nie jer 2 org adik beradik..mak pula tunggal..tapi ada adik beradik tiri tapi kami x rapat dan jarang skali kami berjumpa..pada hal senegi jer..tapi entahlah napo jd begit..kami adik beradik pegi rumah "mak arah" (panggilan untuk mak sedara kami..)setiap kali raya..tapi mereka x pernah pun sampai umah kami..kadang2 jemputan pun kami tak pernah datang..

Sabtu, 10 Julai 2010

Happy Day..Deko2..

Alhamdulillah tercapai gak impian nak g KK kat nilai nie..hari nie n esok members day....balik dari bangsar singgah jap kat nilai..memg tahu kat nilai nie kedai KK ada dua kedai..tapi x ingt yg kat mana..so g yg 1st yg kat bustand tu..nampak memg ada decoration mcm sale..so masuklah..n siap dah pilih..nasib baiklah mulut nie gatal nak bertanya promoter kat situ...wawawa darling kita dah salah tempat..
huhu bergegas kami g lg satu..ha nie baru botul:-)
memg best..mmm matga pun dah melilau nk beli apa??
actually x palning nak beli apa tapi yg penting habiskanlah voucher rm100 tu..nx nanti dah tahu apa bendanya kalo nk beli apa kat KK nie...

so layanlah pic kat bawah nie...baru beginning nak berdeko henglish
tak per slow2 ..saya budak baru blajar he..

nie lah sepasang pinggan baru beli
yg tempat gantung tu semua kena spray balikj coz dah faded banyak...
nie saiz lebih kecil dr atas
haa..nie warna hitam kan..nanti spray puteh..lum tahu nak letak apa..letaklah jam mydin dulu eh..

gantung yg kecil tu rupanyer darling ambik 2.aku ambik sepasang jer piring tu..tak per nanti cr kawan eh..letakkan lah kipas jepung tu jap..siaplah meja kat bawah tu nanti berubah wajah..hehe..
ha nie beg harta karun eh...darling yg beli nak isi apa ek??
memg antik..n cantik..
kat luar rasa lg mahal gaknyer..

hikhik...>0< i tumpang letak laptop jap eh...u letak atas meja i..naper dong..

sekianlah saja...

Rabu, 7 Julai 2010

Bercerita sebelum tidozzzz..

Salam semua ("-")
skang ni lia buat en3 kul 1am..hmmm mcm tgh tg tgk bola jer ek..malam nie spain vs german...hua haa..bik..pi..la..i tak kesah..tp mata lum ngntuk lg..darling pun lum tido agknyer nk tengok lah tue..
anak2 dah pun belayar..hmm masa ibu lipat baju..bercerita ngn kakak..saja melayan dia sblm tido..
cerita pasal "gigi"dan melalot sampai kemana...
ibu bg tahu nanti kakak umur 7 tahun nanti gigi susu akan tanggal..dan akn tumbuh gigi kekal..ha..dia paham:-)
"kat sekolahkan ibu kalo nurse tanya kakak...nama saper??kakak jawab kuat2 Qistina putri abu bakar,nurse...org lain 6 tahun tak cakap cam tu..kakak 5 tahun jer cakap cam tu..kakak bg tahu dok kat mahkota parade...haaa..tu kan shopping kak...kita mn dok situ..taman perkotalah...huhahua.."..>0
kakak citer kat skolah nurse datang bagitahu.."kita kena jaga kebersihan gigi nanti ada bakteria melekat kat gigi":-) dengan gayanyer yg tersendiri..hihikk ibu senyum jer :-)
"ibu tahu tak kawan kakak yg nama atika tu kan..gigi dia..hitam semua..pastu kakak tak nak dekat ngn dia gigi mulut bau busuk.."ibu balas..itulah sebab kita kena selalu gosok gigi..sebelum g skolah jgn lupa gosok gigi...(dalam hati ibu nk mengingatkan kakak..sebenarnya cz kakak g skolah xnk gosok gigi..mandi kerbau..:-) )..ceh..ceh dia balas plak,mengiyakan.."kan ibu kan..kita tak boleh makan gula,coklat dan kek..kita kena banyak makan buah2 an dan sayur2an kan ibu...kakak banyak makn buah...
ibu tengok kulit kakak dah puteh sikitkan...(ibu angguk..("-")ibu bodek plak.."tu sebab kena slalu sapu losyen...mandi bersih2..."ah a kan ibu...barulah kulit kita mcm princess"kakak nak jadi mcm princess Aurora..dia cakap lemah lembut ajer..suara dia mcm baby..kakak pun nk cam gitu...nanti kakak tido prince datang cium kakak.."
huh..kalo gitu kakak kena kahwin dengan ank raja.."kakak dah tahu dah..nak kawen ngan prince mana..huhahuah..tergelak dlam hati ibu..."kalo cam gitu kakak pun kena cakap lemah lembut..prince tak suka org cakap garang2..."k lah..mulai hari nie kakak nak cakap lemah lembut ajer.."
akhir skali setelah melayannyer..ibu korekkan telinganya..buat geli2 dia dah terlelap..then pas2 tidozzzzzz...agaknyer kakak bermimpi jd Aurora kot...huhu my girl..

Nota kaki:-ini..cara2 nak mengajar annk jugak..biasanya sebelum tido..kita bacakan buku tapi leh jugak ubah2 selera...sambil nasihat tapi kena ikut rentak dia berimaginasi..memg imaginasi mereka nie..tinggi..kan..layan kan ajer..n then cara nak kasi cepat tido...bila dia dah cakap banyak dia penat..then korekkan telinga..mesti lelaplah...selamat mencuba..:-)

Isnin, 5 Julai 2010

Bertambah usaha dan homeschool seperti biasa

Alhamdulillah syukur..cuaca yg sangat indah pagi nie amin..sebelum buat kerja lain2 nak buat en3 dulu..
nak  update lah story weoll >0<
ok.sunday yg lepas g Thai kuang membelikan buku2 n bantuan mengajar untuk kakak n adik  >0- ok settle,ibu belikan kakak buku latihan matematik,alam bahan dan pendidikan islam..

inilah buku2 nyer dalam nyer memg sesuai untuk budak prasekolah..
hmm mungkin ibu bapa lain pun kadang2 terlepas pandang pasal" pendidikan islam" tu..memang saya pun terkejut dan bila bacakan kakak dapat pick up..dia kata kat sekolah pun dah belajar..pasal rukun islam,rukun iman,sifat yg baik,nama nabi,rasul,cara angkat wuduk..nasib baiklah saya dah beli..tujuan sebenar memg nak ajar sedari awal tentang pendidikan islam tapi kat prasekolah lg dah belajar..so memg saya akui pembelajaran di pra sekolah sangat bagus
thanks cikgu2 yg mengajar ank saya >0<



ini untuk adik plak..
harganyer pun tak mahal ada diskaun rm 8
kualiti kertas pun bagus
yg flashcard A B C n color tu beli sekali tapi saya asingkan supaya adik faham n letakkan ring tu supaya tak bersepah..>0< ank2 saya nie memg suka bersepah, bila buat cam gitu x der lah hilang nanti..
alhamdulillah adik memg kenal semua gambar tu..tapi A B C  lum lagi...so saya yg kena h/workinglah nak kena ajar adik..memg target hujung tahun nie adik boleh kenal huruf..
amin...




tadaaa..... ini hasil kreatif kakak n adik
ibu tolong buatkan shape kotak tu
kakak tolong tampal cover n sticker tu bersama adik n siap tulis "qistina 5" n "qaseh 2"

memg nice..princess..lalala

so bila dah cukup bahan ...ibu kenalah usaha lebih..tapi alhamdulillah kakak nie memg rajin buat latihan..tapi tu lah angin dia... tu masih tak berubah..ibu pun tak tahu nak buat cam mana sabar jer..rasa2nya seminggu jer dah habis  buku2 tu semua..

adik nie...pun sama..kena paksa tapi dengan cara membodek
hopefully homeschool minggu nie..n result nyer tercapai..
  amin..thanks  to allah

Sabtu, 3 Julai 2010

Metamatik 1-20..selesai

~Qistina homeschool~..
Homeschool minggu nie sibuk buat metamatik n belajar suku kata ..alhamdulillah berhempas pulas gak nak ajar..bukan apa..cz ibu nak curi2 masa mainnyer n buat latihan..dan hari ini kakak settle buat buku latihan metamatik tu..hanya seminggu sahaja..(capai target) n belajar suku kata..baca paper lagi senang tulisannya besar n banyak jugak suku kata yg senang2..ibu tengok buku cerita pendek pun belum boleh baca lagi coz ada sambungan suku kata yg panjang2..tak per plahan2..lagipun ibu ada beli kadbod 1-100 n suku kata huruf ini memudahkan pelajaran n pengajaran..adik pun boleh follow gak...mengenal huruf sikit2 n benda

sambil belajar mengira n kenal nombor, ibu perkenalkan gak dalam b.ing supaya kakak lebih lancar n faham.belajar tulis nombor jugak..masih ada gak yg keliru antara no 6 dan 8 itu sahaja

baca..kira n tulis..itu lagi bagus n senang ingat..so latihan ini mesti berterusan..cz kakak pun dah request nak buku sambungan plak...ada jugak belajar tambah dan tolak yg mudah2..yg penting kakak faham istilah itu dan tahu bila masa nk menggunakan jari2 anugerah tuhan ini...
amin..

Hari Terbuka sekolah...SDDH,BUKIT KATIL MELAKA

30 jun 2010:-) hari terbuka sekolah kakak Sek.Dato' Demang Husin.Bukit Katil Melaka...ibu ngn ayahnyer yg excited nak g jumpa cikgunyer..lbh kurg pukul 10.30 ibu n ayah dah sampai skolah...hi2 >0< tersengih kakak nampak kami..disambut oleh  gurunya cikgu suria..

"Ya puan tuan sila duduk..ini buku rekod qistina"..ibu n ayah pun tengok sambil tersenyum...hmmm semua baik n memuaskan puan..anak puan nie ok untuk peringkat umur dia..cz hanya dia sorg ajer 5 tahun dlm kelas nie..tapi dia boleh follow n terlebih plak kalo ikut umur nyer...kata cikgu suria...ibu pun membalas...yer ke cikgu, qistina sorg ajer 5 tahun kami  ingat ada ramai"...{dalam kepala otak teringat kakak kata ada kawan2 nyer tak tahu bc..ingat 5 tahun..} sambung cikgunya lagi...qistina boleh mengeja,kalorajin skit lagi mesti dah boleh baca...dia pernah skolah ker puan sebelum nie..nampak dia sangat selesa bila bersekolah dan tiada masalah..{dalam hati >0memg dah biasa lagi kecil dah masukkan taska hingga 3 tahun,4 tahun KEMAS  n 5 tahun nie lah....ayah plak sempat bertanya..dia banyak cakap tak cikgu?? cikgu kata..biasalah encik nama pun budak perempuan memglah....huhuhu memg kami dah agak..tapi slalu pesan jgn banyak berbual 2 time bt kerja..selepas itu kami sain buku rekod kakak,so setakat itu sahajalah..n qistina pun dibenarkan balik bersama kami...

hmmm ibu n ayah sangat berbangga dengan ank ibu tau...kami meluahkan perasaan ini kepadanya..biar dia tahu kami sangat menghargainya...dan biar kakak sentiasa bersemangat..alhamdulillah syukur pada mu ya allah menganugerahkan harta yg tidak ternilai ini..amin..