<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Selasa, 22 Oktober 2013

Pantang berapa hari???

Kelahiran yg lepas kakak n adik saya berpantang lebih kurang 30-44 hari sahaja...selepas itu jalani hidup seperti biasa....

seingatnya masa adik qeesya ! genap 30 hari saya dah mula masuk kedai (meniaga spa time tuh)....lagi pun masa tuh bukan buat kerja berat pun melepak ajer lah...

tapi pemakanan stil jaga...macam ais dan jugak makanan sejuk2 coz baby qqeesya time tuh menyusu....

alhamdulillah tiada masalah...walaupun selepas bersalin pun alhamdulillah sihat sahaja...cuma time2 period sahja akan berlaku perion pain...rasanya semua terjadi kat pompuan lain...penjagaan vitamin mmg sgt penting pemakanan dan diet yg sehat...

alhamdulillah suami jugak jenis menjaga pemakanan...bukan jaga apalah..contoh buah2 dan sayur2an mesti ada atau kena makan...x boleh tak ada!! kering badan dia kata nanti...

so kali ini...almaklumlah dekat 5 tahun jugak tak jaga baby kan...macam biasa ikut ketahanan badan...tempoh 30 hari tu mmg kena jaga....tapi selepas itu saya perlu "KELUAR" membuat bisnes saya jugak...huhu

moga allah permudahkan urusan bisnes dan anak2 jugak...
alhamdulillah suamipun kerja sendiri so bolehlah rotate menjaja baby nanti.....ibu harap baby tak banyak ragam kan!! coz mcm biasalah ibu akan BF kan baby...tapi time ibu nak kluar oada beauty talk tu jer mcm mana...

apa2 pun mohon dipermudahkan urusan 

DUE DATE ADA 2 TARIKH....

as salam semua pembaca...

sedang menghitung hari nak deliver!! wah excited sungguh....

perhatian kepada ibu2 yg tidak tahu tarikh last period memg masalah...jika kehamilan tiba2 berlaku...aku adalah contohnya! USOD (unsure of Date)

so bagi doc tarikh agak2 jerlah..dan bergantung tarikh kat scan!

nak senang kira aku bagi tarikh tepat awal bulan so 1/2/2013 = edd pada 9/11/2013
klinik kerajaan

tapi klinik swasta masa mula2 scan tarik edd 5/11 (1st time scan)

so kiranya aku ada 2 tarikhlah...mmg tak jauh beza...hanya 4 hari sahaja bezanya!

tapi naluri ku kuat pada tarikh 5/11/2013.....tapi dijangka oleh dr .gajen masa 34 minggu check up maybe lebih awal...4/11

so kalau ikutkan tarikh tu aku ada  13 HARI lagi nak bersalin.... -/+ lagi 2 minggu...hehe

biasalah saat macam nie para ibu semua dah tak sabar nak menyambut kelahiran baby..coz sebenarnya dah tak tahan menanggung segala kesakitan kontaraktion/braxton hicks ataupun false alarm...

walaupun ini kelahiran ke-3 tetap konpius jugak..sbb lain2 kelahiran tu mmg beza....dan tak semestinya lebih cepat!
so tunggu jer lah baby nak buat serprise...

tapi hati dan naluri seorang ibu nie..mohon agar dipermudahkan semuanya...dan kalo boleh dlm minggu nie o hujung bulan ibu nak jumpa baby!!!

tapi 2-3 hari nie..ibu cuba mengaktifkan diri..bnykkan berjalan...walaupun kat ari2 bawah perut nie dah rasa sakit sangat..ngilu nak berjalan...

samlam check up 37w+ semua ok!!
urine/hb pun cantik
berat biasalah naik 500g untuk seminggu...

nurse cakap perut dah turun sesangat..tapi kepala baby lo9m engganged...cam mana tuh! ibu berserah sahaja kepada Allah agar semua selamat....

-rasanya hari2 g window shopping ..tapi xderlah jln sampai 4-5 jam...stakat 2 jam jer...pastu balik...rehat! still lom rase nak bersalin lagi...

-kontraktion pun tak tentu....nanti mengeras pastu nanti ok...
-pinggang pun xsakit sangat!! 
-lendir mcm keputihan pun biasa sahaja....ada org kata kan keluar lebih bnyk tapi ni sikit jerlah...
-tanda darah o air ketuban jauh skali...

so tunggu sahaja..sambil, bersenang2!

P/S: yang masih mencari skincare dan kosmetik terbaik area MELAKA dan berdekatan MARI LAH MENCUBA PRODUK mary kay!!
call me o text wasap: 016 2744684 (lia)





Khamis, 10 Oktober 2013

80% kata boy

as slm
hari ini melaka cuti sempena besday TYT negeri melaka
the putris pun xder g trip ke johor.... enjoy yer my girls♥
 ok since teringat mlm tadi aku g makan kat nasi lemak ujong pasir kakak tuh menegur..mmg lama xjumpa dia...slalu g dia xder pekerja  jer yg ada..

dia pun tersenyum nmpk aku preggy,almaklumlah selu dulu asyik ty tak nak tambah ker...rasa nya dia sampai 2x mengandung dkm tempoh 6 thun nie...
so cam biasa lah owg tgk perut mesti akn meramalkan....
"mesti kali nie boy"...tajam jer perut tuh...hihi... oh yer owg kata kalo shape cantik boy ..ok aku terima jer...mmg rmi kata boy... hihi ...seronok dengar...
aku just ckp ^serprise^...

kalo aku g meeting o mna2 pun cakap boyyy...hehe! strsss pun ad gak pepandai jer kan...
btw aku xkisah...hehe yer ker???
yup ini rezki allah andai kata xnak bg bby boy lagi kali nie aku pun redha...
best apa 3 girlz...brg gegirlkan cute2 pink2...mmg kalo g shopping pun brg gegirl jadi perhatian....

teringat dulu masa wshopping ngn kak sarina...aikk girl ke boy nie?asyik pgg brg giro jer....ha3...striking tu color dia...


oklah ...hari nie rasa mcm very mild memulas + sakit pinggang....
lom nk bersalin lagi kot....tunggulah minggu ke 37 dah betul2 matang baby..dont worry kami semua x sabar.... sgt2 rindu bby dah...

Isnin, 7 Oktober 2013

35 week ++

as slm

cuba nk hapdate pki tab!

mcm2 nk cerita dlm masa 2 minggu...
pas check up kat spital hari tuh my frenz fiza pun dah bersalin hari yg sama
normal-girl-2.7- 38 w < cepat 2 minggu
 pada hal dia cerita...masa g check ul kat klinik perut asyik mengeras ajer..so doc kat klinik refer g gh...hu2 duduk wad 2 hari b4 bersalin dan kena induce! coz air ketuban leaking
so dah selamat dah fiza...huhu aku pun lom g tgk...

ok citer pasal aku plak...

last week 35w+ check up kat klinik  peringgit..
b4 tuh aku g breakfast dulu so *ter*mkn kuih lopis + roti bom!
terus g klinik untuk checkup

so masa result urine test trace ada sugar...aduhhhh so nurse suh buat urine test lagi skali n ambik darah...pas tu g jumpe doc ...doc kata kena minum air gula kalo mcm nih!  huh puas merayu ngn doc....so doc nk tgk dlm seminggu..so esoklah kn g check up...hah tadah jer lan kalo kn minum....

btw dlm 2 minggu ni mmg rasa dah mkin xlarat ! plg worst 3 hari nie lah...coz aku cuba bnykkan berjln ...xmo rehat2 sgt...tp x bolehlah sakit pinggng mkin terasa ari2 nk jln pun terasa sakit...xtahu nk describe mcm mn sengal giler...
terasa mcm nk demam urat plak...thnks kat hubby yg bnyk memahami...

hah ! 2 minggunlepas pun ada buat scan 4d (34w)...subhanallah...nmpk ank ibu...kami semua dah mula rindukan baby dan tertungggu..semoga bby sihat didlm sana k
doc ckp semua ok!
berat bby pun 2.2kg dianggarkn kluar dlm 2.9-3.2kg....mcm kakak2 dia lah...nmpk chubby hihi....
so nie tunggu jerlah lg beberapa minggu ikut edd bby nk kluar dah...mohon dipermudahkan..amin..




Khamis, 19 September 2013

33 minggu

alhamdulillah usai sudah solat dhuha dan surah waqiah....
semoga aku istiqamah melakukannya...mohon ibu2 yang membaca ini pun dpt mendoakan ku k!!

sementara menunggu hubby ambik adiq #qeesya# balik skolah...hapdate lah sekejap k!!

rasa cepat sangat masa..mcm nak tahan2 kalo boleh...tapi apakan daya!! hujung bulan menjelma tiba! bnyk bil2 yang perlu dilangsaikan dan segala urusan perlu disiapkan ond dot! mohon allah permudahkan urusan aku dan suami....

33 minggu dah..sarat dah perut pun dah membesar...
smlam g bt appoiment kat O&G pada asalnya 2 minggu lalu tnc tapi aku cabut lari..malas nak nunggu lama sangat! tapi bila g check up kat klinik doc nak result! adoiii haiiii...dia refer aku balik kat sana...sabar jer lah...

so isnin 23 hb aku kena g check kat GH lagi...hope urusan semua cepat dan tiada masalah...

baju baby dan baju aku pun dah mula mendobi....alah baju baby tak banyak pun beli yg penting untuk pki sahaja..adalah dalam 12 helai...dan bnyk jugak sebenarnya keperluan lain yg belum beli...aku jenis asal aku g shoping aku beli sikit2....

lom ada kesempatan nak g shopping terus beli skali arung!...sabar yer baby...insyaallah ada masa lagi nih..

keadaan aku ok tiada masalah...makan mcm biasalah still kontrol...supaya tak naik bnyk sgt masa nak due nanti..cuma aku notis mmg kuat manis...cth air manis! coklat! mmmm...

sakit pinggang- baby aktif-sakit ari2...sakit pinggul...semua adalah tapi tak der lah teruk sgt!
nak berjalan pun mcm penguin dah rasa....sabarlah teruskan aktiviti sehat,mkn sehat...

org kata lepas 28 minggu biar bnyk berjalan...adoii hai...nak window shopping hubby memg tak suka! dia jenis ada duit baru jalan tuh yg dia suka...so xder peluanglah kan...nak jalan2 cuci mata!

jalan dlm rumah pun apalah sgt! aku bnyk duduk baring....bangun time masak-solat-mandi...sidai baju...selain drp tuh aku duduk n baring je...

hah1 panjang bebel kan! ok stop!!!

kENAPA saya PILIH MARY KAY!!!

Antara sebab utama saya memilih Mary Kay adalah:

1) Kualiti produknya- Selepas dapat mencuba sendiri dan melihat kesannya, ianya betul-betul membuat saya teruja.

2) Mahal? Sudah tentu tidak. Secara jujurnya, saya merasakan harganya sgt berbaloi dengan kualitinya. Dan yang paling best, saya berpeluang menjadi BC (Beauty Consultant) dan enjoy diskaun yang diberikan. semua org berpeluang untuk menjadi BC. Saya bersyukur kerana dengan menjadi BC saya dapat lebih kesedaran dalam menjaga kulit muka dan mencuci muka secara betul. Penggunaan dalam kuantiti yang sikit sahaja sudah memadai dan untuk habis mengambil masa dalam 8 - 9 bulan penggunaan.

3) Selamat? Sudah tentu. Semua produk Mary Kay "clinically tested" and "proven satisfaction". Malahan, ianya ada 90-days money back guarantee sekiranya ianya tidak sesuai dgn kita. Mary Kay adalah 'laboratory test' dan ia menguji sebanyak 300,000 kali setiap produknya. Malah ia tidak di cuba ke atas haiwan. Ini janji Mary Kay.

4) Halal? Sudah tentu sbb semua bahan-bahan di dalam produk Mary Kay diperbuat daripada bahan-bahan Botanical / tumbuh-tumbuhan. Tiada langsung unsur-unsur haiwan. Pembuatannya teramat bersih, kilangnya di Dallas, USA.

5) Dan yang paling best, Mary Kay bukan sahaja dapat mencantikkan wanita, malahan memperkayakan wanita.... saya sukakan the company's philosophies...its Golden Rule "Do unto others as you would have them do unto me'....its priority, God First, Family Second and Career Third...and the Go Give Spirit.
Harapan saya, inilah produk terakhir yang akan saya guna...saya cuma inginkan kulit yang cantik dan sihat...pada masa yg sama, saya dapat berkongsi dengan wanita-wanita lain di luar sana untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan....sama seperti saya..
Jika anda adalah seperti saya, saya mengalu-alukan anda menjejaki Mary Kay. Tanyalah saya untuk keterangan lanjut. Dan saya sedia menjadi sahabat anda, dan kita berkongsi tentang kecantikan bersama-sama. Kerana wanita hanya inginkan kecantikan yang selamat dan malah ia sangat-sangat berbaloi, anda cantik bukan kerana makeup yang tebal..tetapi cantik secara natural. Tidak rugi anda memilihnya. dan nasihat saya, berhati-hatilah dalam memilih rangkaian skincare. Skincare yang bagus dan selamat adalah berasaskan tumbuh-tumbuhan dan TANPA bahan kimia. Buat apalah kita cantik hingga sanggup berasa sakit. Dengan Mary Kay tiada istilah pengelupasan kulit. Ia lebih selamat dan sesuai dalam menjaga kulit anda supaya kelihatan sihat semulajadi.

JIKA ANDA DIKAWASAN BERDEKATAN: BANDAR MELAKA/PORT DICKSON/ NEGERI SEMBILA /NILAI /SEGAMAT/ JB...boleh hubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut pasal mary kay ataupun inginkan produk...

SMS/WHATSAPP/WE CHAT/ VIBER / 016 2744684 ( ALIA ----beauty consultant mary kay malaysia)

20 AMALN MURAH REZKI

ASsalam ...
SALAM JUMAAT...
jom kita berkongsi ilmu "KEKAYAAN " pagi ini khasnya untuk org yang berbisnes macam saya...semoga dapat manfaat teman2 seperjuangan...

sebenarnya note nie simpanan peribadi saya kutip dari blogwalking...supaya tak hilang..saya rasa tak salah kita berkongsikan untuk tatapan diri sendiri juga...

20 AMALAN MURAH REZKI:-
1- Menyempatkan diri untuk beribadah terutama SOLAT 5 WAKTU
2-Istigfar
3-Tinggalkan amalan DOSA
4-Sentiasa ingat ALLAH
5-Sentiasa berbakti kpd IBU BAPA
6-Menolong org susah dan anak yatim
7-Tunaikan hajat org lain terutama yg dalam kesusahan
8-Buat kebajikan
9-Banyak berselawat keatas nabi
10-Berpagi2 dalam mengerjakan urusan
11-Menjalin SILATULRAHIM
12-Sentiasa dalam keadaan BERWUDUK
13-Bersedekah
14-Tahajud
15-Dhuha
16-Bersyukur pada ALLAH
17-zIKIR
18-berdoa
19-Berikhtiar sehabisnya
20-Tawakal

*Selain itu juga AMALKAN SURAH AL-WAQIAH (surah kekayaan)
~menolak kefakiran & mendatangkan rezki

-baca setiap malam (barangsiapa yg membaca surah al-waqiah setiap malam maka tidak akan ditimpa kesulitan selamnya)
-baca diwaktu pagi (1x) dan malm (1x)
-baca diwaktu pagi (3x) dan mlm (3x)
-baca waktu ASAR 14x (mujarab dalam mendatangkan hajat berbentuk rezki)
-JANGAN tinggalkan walau sehari

SELAIN ITU JUGA ada sharing dari blogger LYN COMELL >>>Amalan yang dilakukan untuk pelaris perniagaan hendaklah dilakukan selama 40 hari...tetapi telah dijadikan amlan sepanjang hidup:

selama 40 hari:
-selawat 100x selepas setiap solat
-baca surah al-waqiah sebelum tidur
-puasa setiap isnin dan khamis

dari sumber lain juga:
setiap hari SEDEKAHkan AL-FATIHA kepada : rasulullah/ibu bapa/diri sendiri dan juga anak2

dan semasa sujud terakhir SOLAT DHUHA bacalah : YA WAHHAB/ YA RAZZAK sebanyaknya...

AMIN...
semoga manfaat kepada kita semua....

Khamis, 12 September 2013

31 minggu hamil

alhamdulillah...
bermacam2 ragam nak sampai tahap nie kan...tapi alhmdulillah selepas kandungan 5 bulan tiada masalah kritikal lagi...

ikutkan pergi checkup klinik setiap minggu pun tiada masalah..cuma lepas raya hari tuh naik dlm 2 kg selepas 2 minggu..mungkin bnyk minum manis...tapi saya diet n kontrol balik..cuba kurangkan nasik n benda manis2 mcm air...

ikutkan hari tu ada check up terakhir kat o&g...saya dah pergi..tapi oleh kerana lamabat sgt!! huh cabut balik rumah! angin tak sabar...;-(

carta gerakan baby pun sudah mula buat...dok kira baby gerak sampai 10 pastu tanda! hehe..ada gak main hentam sahaja..tapi still monitor jgn terlalu slow o laju...

esok masuk 32 minggu..rasa sarat dah!! tapi harap2 allah permudahkan..jika time nie bersalin kira baby tak matang lagi...harap2 lepas 35 minggu yer baby awak kluar...
time tu baby dah ready n kuat..kami semua tak sabar dah...

tapi lately nie braxton hick slulu muncul...still cuba tahan n control mcm mana nak handle..ini kira latihan untuk bersalin betul2 nanti...

persiapan baby ibu dah mula buat sikit2...hehe..syioklah kakak2 awak tuh dok belek baju awak baby...

so tunggu next entry ya!!

Ahad, 1 September 2013

30w+ mengandung..

alhamdulillah..dah sampai 30w...rasa makin hampir dan tak sabar plak..bila u rasa anak ni response bergerak2 n kick...ngeee ;-)

masih ada 10 minggu lagi....barg anak baru nak disediakan beli sikit2 sejak nie...harap anak ibu kluar pada masana nanti k.... 

adik aku n kakak ipar dah pun selamat bersalin masa raia ari tuh..selang 2 hari ajer..diorg pun bersalin normal..alhamdulillah semua sihat dan comel...tu buat geram tu tgk ank orang...si busu adik aku gegirl hana el zara dan anak abg aku boboi..ammar aisar...

anakku nanti gender apa plak..hehheheh...serprise!

alhamdulillah check up semua ok...hb,bp dan juga perkembabngan si comel..tinggi rahim semua ok...
miggu ni check up o&g mungkin kali terakhir...coz unsure date! pastu check kat klinik cam bese!

semoga semua selamat dan dipermudahkan...anak tak der ragam...kick2 ibu tu biasalah...suka sangat!
bebi jgn risau k..kami semua sgt tak sabar menunggu kelahirannmu di dunia ini...mesti comel dan cantikkann...

dan bertambah2 rezki kita sekeluarga..amin....

30w+ mengandung..

alhamdulillah..dah sampai 30w...rasa makin hampir dan tak sabar plak..bila u rasa anak ni response bergerak2 n kick...ngeee ;-)

masih ada 10 minggu lagi....barg anak baru nak disediakan beli sikit2 sejak nie...harap anak ibu kluar pada masana nanti k.... 

adik aku n kakak ipar dah pun selamat bersalin masa raia ari tuh..selang 2 hari ajer..diorg pun bersalin normal..alhamdulillah semua sihat dan comel...tu buat geram tu tgk ank orang...si busu adik aku gegirl hana el zara dan anak abg aku boboi..ammar aisar...

anakku nanti gender apa plak..hehheheh...serprise!

alhamdulillah check up semua ok...hb,bp dan juga perkembabngan si comel..tinggi rahim semua ok...
miggu ni check up o&g mungkin kali terakhir...coz unsure date! pastu check kat klinik cam bese!

semoga semua selamat dan dipermudahkan...anak tak der ragam...kick2 ibu tu biasalah...suka sangat!
bebi jgn risau k..kami semua sgt tak sabar menunggu kelahirannmu di dunia ini...mesti comel dan cantikkann...

dan bertambah2 rezki kita sekeluarga..amin....

Ahad, 30 Jun 2013

RAJIN KEMAS DAPAT UPAH..

Salam ahad...

kasi up pic laksa ibu buat dulu k...



oleh kerana semalam kakak & adik tolong kemas umah..so hari nie ibu masaklah sedap sikit..lagi pun hujung minggu...malas nak makan kat luar kan....

masak lagi puas hati...

makan sehingga menjilat jari..tak pandang kiri & kanan ..!!


bukan apa...diorg nie suka buat sepah...dah klaurkan buku2 o mainan slalu biarkan sahaja..ibu n aah mmg tak pernaah diam mulut suh kemass ajer....lagi pun kakak n adik kan girl kena lah rajin buat kerja rumah tau...
 


oklah selamat berhujung minggu..;-)

Selasa, 25 Jun 2013

20w 4d~ sakit pinggang

bertemu lagi....ibu sihat ajer cam biasa...cuma bila dah masuk 20w ni lain plk ragam...

timbang berat dah 61.5 kg smalm naik 2 kg belum sebulan....hope oklah...selera mmg dah ok tiada masalah...boleh mkn, cuma perut ni kecik tak boleh mkn besar...keinginan mmg besar...

sicomel dok dlm perut ibu dah mula active..nk usik2 ibu...ngeee ;-) kadang2 tergelak sendiri....tp bila kakak & adik pegang..dia dok diam ajer..tak mencuit langsung...

pinggang dah mula rasa tak selesa...tapi still boleh tido terlentang...kalo baring perut ibu terus leper..owg kata chumill ajer perut...tp bg ibu ni besar gak drp dulu...lemak tak der tu maintain jer....

brg2 sicomel 1 pun lom beli...nnt dululah k...pas lebaran ni bolehlah...skng serve2 jer dulu...

minggu dpn check kat pk peringgit...hope semua ok...pastu puasa ke-2 di gh melaka pula....

ok jumpa lagi...

Isnin, 17 Jun 2013

Dia kicking n moving ~ (19w 4d)

selamat pagi...cerah sikit cuaca di melaka hari ini..2 hari b4 nie jerebu...

malam tadi lewat tido...terasa dah sakit pinggang n tak selesa! aduhhh suh husben urutkan..dalam sekejap..aku rasa dah stop..dah tido upene...

sejak semalam dah rasa dah dia kicking ibu....he3 best....tapiibu jer rasa....kalo kakak n adik nak rasa...lom lagi..coz gerakkan sgt perlahan..tunggu lagi sikit ari k....

kakak n adik sgt teruja nak tunggu adik mereka...hari2 kami pk kan nama since dah tahu gender..mcm2 nama adik n kakak bagi..balik ajer skolah ada nama letak dlm list..mesti dia /kawan2 suggestkan..ha3..

ok kita tengok perkembagan 19w++ apa k:-



Anda sudah berada di pertengahan jalan! Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram. 

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh. 

Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta. 

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit. Tidak lama lagi, pasangan dua akan menjadi tiga dan banyak perubahan akan berlaku, jadi lihatlah bahagian seks dan perhubungan kami. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

http://www.babycenter.com.my/a1044270/perkembangan-fetus---hamil-19-minggu#ixzz2WaiWtmbY

Ahad, 16 Jun 2013

mgtt~ minum air gula pada 19weeks pregnenci

as salam semua mommies....

mgtt...huh mmg semua tak sukakan?
aku bukanlah ada keturunan kencing manis...tapi doc sarankan aku buat coz dalam masa sampai sebulan berat naik 2kg!...

ikutkan masa awal mengandung berat 58kg selepas sebulan tu 57.5
time tu masa morning sickness..mmglah kan tak der selera makan...
selepas dah ok..aku maknlah macam biasa...apa diidamkan masa 3 bulan pertama tak boleh dimakan tu aku makanlah..terutama pedas2..huh..dan pengambilan nasi lebih dari biasa...

coz b4 mengandung aku mmg ambik nasi separuh sahaja daripada org lain makan..*_* tapi masa mengandung nie ambik normal size...tu pun jaranglah bertambah +

pukul 745 dah gerak konon nak sampai lebih awal no 1st lah konon...di POLIKLINIK PERINGGIT....sampai ajer..sorilah eh..no 19 coz dah penuh ruangan menunggu di tempat pengambilan darah..bukan sahaja ibu mengandung tapi campur....org tua2 pun ada..
mengantuk tunggu...

ok mula2...ambil darah dulu di lengan ....
setelah itu..minum air gula ! erkkkk...tapi itu dalam pikiran bila dah minum takderlah teruk sangat..boleh minum beza dari dulu2 2008 aku minum...skang tekak boleh terima!! minnum cam biasa..tapi ada jugaklah ibu muda aku tengok terkulat nak habiskan...nurse kata...dah 3-4 orang dah minum..dah selesai dah..awak tak sudah lagi....tak dapat nak tolong! pastu... lagi 2jam nurse suh dating balik untuk ambik darah sahaja ...tak perlu minum air gula lagi....mlm sebelum tu kena pose dari pukul 12!
aku minum air masak macam biasa..lain2 ambik..ikutkan tak boleh...tapi aku tak bolehlah minum nanti mual...



so lepas ambik darah kali ke-2 balik rumah melepak! rasa letih sangat...main game sampai terlelap....pukul 230 bangun ajak husben n anak makan di luar ajer...larat nak masak! mabok rasa...

oklah tu..pengalaman kali pertama untuk kehamilan kali ini....jgn kita makn ikut napsu..mkn perlu dijaga...teeheee!!

salam isnin...dan SELAMAT HARI BAPA!!!

area Melaka nak mencuba produk mk! sila hubungi aku kat 016 2744684 ataupun pm di pesbuk! add (SOLEK MELAKA LIA)

TQ!

Jumaat, 14 Jun 2013

KELAS MAKE UP MELAKA~ PERCUMA

ANDA SEMUA DI JEMPUT K...

CALL/WHATSAPP /SMS: 016 2744684 (LIA)


Makan buah tembikai ketika hamil~

salam~

just nak share! kehamilan kali ini mmg sangat suka makn buah2an...terutama buah tembikai /jambu batu n limau....ok kali  nie just share pasal buah tembikai...coz buah2 nie kira wajib da kat rumah...sebiji tu 2 hari ajer..anak2 pun suka...



semangka/ tembikai :-
Semangka adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Daging buahnya berwarna merah dan kuning.

Rasulullah SAW memberikan anjuran agar ibu hamil mengkonsumsi semangka sebagaimana sabda beliau: "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

kopipes!!!

Ibnu Abbas berkata: "Makanlah tembikai kerana didalamnya ada kebaikan.Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundi kencing, menambahkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit.

"Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai Taif kepada Rasulullah SAW .Nabi menciumnya dan bersabda: "Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi.Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga."Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda: "Allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini". Kemudian bangun Sayidina Ali k.w bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan.Rasulullah SAW dan sahabat terus memakannya.Baginda bersabda "Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan.

"Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan Buah tembikai.Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C, asid folik, magnesium, zink dan pelbagaijenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. 

Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit.Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan.Penyakit artritis, gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan.

Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh.Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah.


selebihna boleh korang cari....k..sememangna mkn buah2 dalam diet harian mmg sgt bagus...untuk perlawasan jugak...husben mmg suka mkn buah2..so jadi masalahlah untuk saa..

Bersalin di hospital kerajaan o swasta

selamat petang..bese time nie rajin nak updated...

dari semalam dah mula rasa membawa perut..kurang selesalah...esok 19w! weewit cepat nak masuk 5 bulan dah....alhamdulillah...

kelahiran kakak dan adik sebelum nie di GH melaka sahaja...kalo ada rezki lebih kali ni nak private..tapi bila pk balik rasa agak membazirkan...huhu!! kalo ikutkan masa kakak dan adik mmg tak der masalah langsung...semua nurse dan doc baik sahaja..lagipu hospital rakan bai...

so kali nie..aku rasa nak bersalin kat gh jugak....walaupun belum bg tahu husben..coz dia pun ckp..kalo rezki lebih pergi private..tak perlah...adil dan saksama kan..paling penting kelengkapan anak dan persediaan masa berpantang nanti mestilah tip -top!! 

coz kali ini aku tak mengharapkan mak aku jaga..dah anak ke-3 pung..coz mak aku pun ada hal jugak..kakk ipar n adik aku pun bakal melahirkan ank pertama..so bagi can kat diorglah kan..sian plak mak aku...lagi pun husben dah janji akan jaga aku nanti...

so jangan membazir untuk benda bukan2...aku rasa rawatan o laanan tetap sama ..aku dah serve..cuma bezanna makanan kat private lebih sedap..adoii aii time tu nak makan pun seleralah..mcmlah balik umah tak boleh makan...lagi pun apa2 masalah private tetap akn rujuk gh jugak....


hehehe.tapi  terpulang kat masing2 poket sendiri kan....apa penting semua selamat dan dipermudahkan!!

esok nak g buat mgtt!! apalah kisah plak ek..nanti hapdate k!!

Isnin, 10 Jun 2013

Semangat 1st day sekolah~

morning peeps!!

baru 2 hari persekolahan...semangat anak beranak...semalam kira awallah both putris bangun..tak meragam pun..besenya kalo adik meragam kakak ok! kakak meragam adik ok...smlam dan hari ini 2-2 ok sahaja..adik pun xcerewet nak pki baju dah..

tapi balik sekolah adik mmg keletihan betul!! b4 tu ikut ibu g betul hb..dia beli sandal...sementara nak g minum cendol kat kg jawa..dah terlelap dlm keta...kejut2 xleh bangun tido smpi ptg kul 4..mmg keletihan 1st day skolah...

tapi kesian kat kakaklah..semalam balik jer skolah :-

kakak bg tahu ibu ada berita gembira! wah apa tuh? ingat dah dapat result no berapa dlm klass rupanya terpilih lumba lari untuk sukan sekolah...;-)


good job kakak~~

ibu dengar pun heppi... xtahulah bakat saper..ibu mmg bukan kaki sukan! huh!! x suka...

tapi agaknya dah lama xlari balik skolah kaki sakit..ibu urut sampai terlelap pas maghrib...pastu bangun makan...sakit lagi ayah plak tolong urutkan guna minyak berangin...


bangun pagi2 nak jalan pun sakit... ibu kata kalo kakak jalan mcm nie..xpayah masuk lari (bukan nak mematahkan semangat) tapi bagi semangat...coz ibu tahu dia sure nak masuk....
mandi air panas ..alam jugak dia berendam dalam bilik air..agaknya mandi air panas tu lega kot...lepas mandi kakak cakap ngn ibu...kaki kakak dah tak sakit ibu...
(senyum dlm hati jerlah ibu)

semangat kakak nie mmg kuat....pantang dicabar!! cuma kadang2 sukar menerima kekalahan...btw ibu doakan kakak n adik berjaya n suksess serta menjadi anak yg solehah! amin..

Ahad, 9 Jun 2013

18w 1 hari ~(energy extra)

Salam ahad~

Baru lepas masak nasi ayam untuk anak2~ esokkan dah sekolah...mmg lama tul x masak nasi ayam kegemaran diorang ...beli jer ntah apa rase..tapi apa nak kata ibu xlarat nak masak...alhamdulillah ini dipermudahkan..so hope pas nie ibu rajin masak macam biasa untuk adik n kakak k~

tadaa...layan nasi ayam ibu..kakak makan sampai 3 kali tambah..mmg fevret dia..kakak kata nasi ayam ibu jer yg paling sedap...ha3..yer lah tu!!





ni pun dah pukul 4pm baru makan tau..ha3 kebuluq..tapi tadi dah sarapan kat pasar...g pasar pun dapatlah grab buah2 kesukaan..time preggy nie...terasa suka sgt makan buah..hakikatnya b4 nie hubby beli jugak buah..tapi xkisah pung..kalo ada makan..kalo xder pun xper...buah tembikai paling suka!! n masam2 macam limau....lagi pun bagus untuk perlawasankan...

bila 18w nie rasa mual2 mmg dah xder..kadang2 jer loya tekak...tapi better...hopefully semua berjalan lancar..bila trismeter ke-2 ni biasanya energy lebih...so pasni ibu dah bolehlah berbiznes semula..holaaaa lama tul tak buat klass make up kan...sian mana yg requst tu...

last but not least mau kasi up ini pic mommy to be! aku plak yg sebuk..diorg yerlah pengantin baru..bagusnya due pun selisih 1 hari jer...dijangka bersalin minggu ke-2 aidilfitri...tengah sarat gaknyer masing2..tapi tengok maintain jer adik aku n ipau nie..xder mabuk2 pun ;-(...aku yg experience nie leh mabuk....ini semua dugaan..semoga masa dalam pantang nanti mudah ibu jaga k...



dan untuk adik aku busu n kakak ipar ayu...selamat join d club k...semoga u all pun dapat anak2 yg chumell macam ibu2nya serta bijak pandai....semoga semuanya selamat dan dimudahkan....Nek semah dapat 3 cucu tahun nie...hoyeahhhh...~

byeeee...

Sabtu, 8 Jun 2013

Scan 17w &18 w

salam hujung minggu~

baru balik berjalan ke taman boyer!!
sian anak2 dah nak abis cuti skolah baru bawak g jalan2..ni ha lah baru ilang sicknessnya...

kisahnya!
masa 17w pergi scan klinik biasa..kat bukit katil...pehhh nerves na tahu gender baby..murah jer pun scan rm35! huhu

masa scan doc kata..xnampak lagi...tapi nampak macam ada something terkeluar!! kekeke...tapi stil kabur..doc pun cakap awal sangat lom nampak...maybe benda tu leh termasuk!! ho3...feeling excited lah jugak kalo boy...

mcm2 tekaan dibuat! berdebar2 ibu n ayah..kakak dan jugak adik!! masing2 dok meneka! 3-1 >>semua kata "boy" kecuali kakak kata gegirl!!



haha3 xleh tahan!!! dan demi untuk tidak tertanya2... semalam pergi kat dr vincent n liu~ mahal pun mahallah janji konferm! coz dia gyne..so dulu pun dia yg scan untuk kakak...
ceh...cehhh...masa scan....tgk brain baby normal~ kepala dia~ bergerak aktif...nampak dah mata n hidung..bibir tak sumbing..... jeng2...jenggggg.....doc kata wah dah nampakkkk kami pun xfaham scan tu kan so tunggulah jawapan doc!!! ..doc kata...baby ??????

so tunggulah dulu sampai saya ready nak bg tahu!! ha3 ekceli masa 4 bulan kalo scan mesti boleh nampak...yg penting pergi gyne lah scannyer lagi nampak canggih n boleh zoom...walaupun 2d..nampak jugak....

so lega sudahhh..alhamdulillah syukur pada ALLAH atas rezki dan kurnian yg tak terhingga ini..moga semua selamat dan dipermudahkan....



Khamis, 6 Jun 2013

hamil 17w+

salam maghrib...

pagi2 dah g poliklinik peringgit Melaka, dengan harapan nak no paling awal..740 dah sampai  tu...tapi dapat no 10 (1010)..huhu...nanti pastikan lebih awal..

so berat : 59,5 naik 2 kg dari bulan lepas
gula : neg
hb: 11.3
tinggi Rahim 17cm

kesihatan ok tiada masalah...cuma masalah lambat tadi nak tukar tag merah kepada hijau..merah itukan risiko! so mau tukar pun kena rujuk dr pakar...malang sekali doc pakar tak der..lain kali sahaja...

haaa...kena buat mgtt..coz naik badan 2kg! aduhhh hai...baru aku selera nnak makan ....doc kata kira banak jugak coz lom 20w!..kui2.....puaslah control gula...mmmmm!

rushing betul ari nie..pastu terus nak ke MP (AIM)...mingggu nie dtg lambat lagi...barisan depan semua lom ada kecuali timbalan aku..ha3...org dari wilaah plak dating...spoil dtg lambat!!

ok ini sahaja nak update!

harap2 lebih rajin lo!!

ok ..daaaa~

Khamis, 23 Mei 2013

Sahabat yg paling rajin "call " aku...

As salam..wah en3 best ajer..istimewa sungguh orang nie... memandangkan cuaca sgt hot..mailah hapdate... ok nie kawan aku namanya HAFIZAH..binti ZAKARIA... (malas nak tempek pic..glamer plak kawan aku sorang nie... sejak dia tahu aku mengandung coz sama 1 teamlah ngan dia..aku dah ank ke-3 dia baru nak mauk 2...rajin mengupdate berita terkini pasal preggy..ha3 terubat boring jugaklah kadang2..leh tukar2 citer.. pernah skali sama plak hari g klinik..hehe..so far yg lain2 xsama dah..tu lah sekali xder lah boring sangat kan... hari nie dia call tanya appoiment aku bila...nak sama lah tu...rupenya HB dia dah ok..xlow lagi..so dia akn g check up lagi sebulan..hari tu hb nya bawah 10..so skang dah naik 11..kira oklah tu..aku suh naikkan lagi..dia kata dia makan spirulina n herbalife.. chehwah!! macam ko lak yg doc...bukan apa hb aku tiggi apa..13.55 ha!! see....coz aku ada terbaca makan jambu batu time preggy nie mmg meningkatkan HB..hari2 aku makan .wajib buah tu ada..hubby pun suka lagi pun bagus untuk kulit lagi pun buah jambu katanya boleh menyerap gula time preggy nie.. hope betullah aku paling takut ada gula..tapi so far sampai skang neg gula aku...dulu masa preggy kakak ngn adik manjang ada gula..sampai kena buat MGTT.. ok lah cerita BINAR BENING BERLIAN..dah strat ..hoho...

Ahad, 19 Mei 2013

BUKU PINK MINGGU KE-9

Wah..mmg awal kirana buat buku pink..bukan apa masa pregg ke-2 kan placenta previa( uri bawah) so kali ini nak berhati2 lah...lagi pun umur dah 30an risau plak kalau berlaku apa2...so kali ini aku ingin menjaga anugerah ini sabaik mungkin.. time pergi tu lepas pukul 2pm...lama gila datang klinik peringgit nie..dulu time mengandung kakak datang sini,time adik kat kg.. procesdur pun mmg ingat, ok nie step b step cara nak g buat buku pink~ 1- ambik no kat kaunter bagi tahu nak buat buku pink, so dia akan terus bg no untuk link bilik mengandung 2- tunggu no dipanggil utuk buat booking dulu ~ setelah dipanggil jm akan suruh timbang n cek tekanan darah,interview untuk peuhkad buku merah,jgn lupa bawak surat nikah! nak di klip di blakang buku tu nanti...jm akan tana historri pregnent dulu..kalo ada buku g lama bawak lagi bagus.. 3- kena g cek urine,ambik darah kencing manis,pastu ambik darah sebotol(kecik jer) huhu org plak ramai..sn tu kata mabe sempat awak jumpa doc ni...ah a coz hampir pukul 5,doc pun nak balik n masih ada patient g tunggu lagi..jm kata datang esok utuk jumpa doc...huhu penat !! tahu datang pagi... so esok pergi jumpa doc, tarikh last period mmg aku ingat n pernah rekod since ambik pil,so agak2jerlah...so doc scan untuk dptkan tarikh tapi sure..net week dtg lagi bila kandungan 10w utuk scan...scan mmg aku suka..dapat tgk si comel nie.. pada minggu dpn aku dtg...doc scan n tarikh due pada 9/11/2013.. ujung tahun..hehe...so hope semua selamat.. kepada g pertama kali better buat awal2 buku pink ni coz u all boleh monitor berat,hb n gula jugak...

Sabtu, 18 Mei 2013

ALHAMDULILLAH REZKI ..PREGNENT LAGI KALI KE-3

ASSALAMMUALAIKUM.... Apakah mimpi untuk berblog semula ..ha3..beselah kalo rasa rajin n suka baru lah mood datang...selalunya busy ajer ..dgn anak2 dan biznes mary kay... Apalah yg sebuka sangat ek!! selalunya silent reader sahaja blog kenkawan...now ada fb lagilah malas nak menjengah... tapi rase nak menulis balik coz nak pahatkan memori terindah kali ini....supaya diingati selalu..... Tajuk en3 pun dah xserprise lagi kan...jom2..update sementara hubby xpakai pc nie... now 15 week!!! alhamdulillah pelbagai cabaran masa diawal hari tu...ini bukan kehamilan yg dirancang!! gara2 skip makan pil yasmin hampir seminggu lebih...accident berlaku...ha3..tapi inilah dikatakan rezki..coz b4 nie memng xpernah lupa makan pil yasmin nie...5 tahun tu bertahan...jangka masa yg sangat lamakan! dan mereka pun xsangka..nasib baik muda lagi...ahaks! tahu preggy masa tu kesnya pergi klinik untuk ambil pil turun period! gilers xpk pun preggy time tu...just rasa dah lepa seminggu baru pergi...ok pergi klinik semabok 24jam, doc perempuan india tu terus suh cek air kencing! eh naper doc...xboleh ker bagi pil terus...doc kata xboleh..kena cek dulu urine!! pehhh cuakkk nie..mungkjinkah??? aku /kami mmg tak ready langsung...dan kami mungkin xnak lagi....panic jap!! bila masuk bilik doc bagi tahu POSITIF dear!! omg...perasaan bercampur baur...huhu apa nak bagi tahu kat hubby kan???bila kluar hubby pun terkejut..kikiki klakar plakkk dia seperti gembira tapi blur!!! bila aku nak scan kat situ xcer plak....so doc rekemen g klinik lain...ok!! sepanjang dlm kereta..anak2 un cam paham..tapi xtahu nak kata apa!! coz kami terkejutttttt dan .....ok rilex pergi klinik kat ong kim wee doc tu cadangkan dah TUTUP...jam baru kul 7PM...so pk g gynea kat bukit baru...TUTUP jugak!!! SO decide yg terakhir pergi Doc Vincent!...scan...SUBHANAALLAH jantung baby dah ada....sedih sayu nampak baby tu....tapi kami bg tahu kat doc kami xready...btw doc kata kalo apa2 dtg balik dalam minggu ini.... YESS hati sgt heppi bila nampak jantung baby dah mula berdegup...yaallah berdosakah aku! untuk melalukan sesuatu...INI ADALAH UMAT MUHAMAD....sgt2 sedih bila memikirkan mcm2...terasa tiba2 batu besar atas kepala...HUBBY memujuk..kita redha dengan rezki ini..ini adalah rezki yg tak ternilai... YUP...dengan redha dan hati terbuka..sya sgt2 bersyukur...bukan nak emo..tapi terkejut jer..ha3... tapi kali ini aku yg EXCITED... ok nanti sambung !!

Isnin, 4 Februari 2013

MARY KAY CONSULTANT DI MELAKA,JOHOR BAHRU,KUANTAN,TERENGGANU,NEGERI SEMBILAN...

AS SALAM SEMUA..RAKAN2 BLOGGER DAN YG BARU JEJAK KAKI KESINI...SELAMAT DATANG KE MARY KAY WORLD...SAYA INDEPENDENT SALES DIRECTOR MARY KAY MALAYSIA (www.marykay.com.my) (alia md derus ~0162744684) disini senarai perunding kecantikan di tempat anda :- JULIANA JUSOH : CHENG,MELAKA 0176390351 NURUL IZZAH JUMAT : JASIN,MELAKA 01907796936 JALIAH JALIL: SEMABOK MELAKA 0166967683 NURUL NAIM: KEMAMAN TERENGGANU 0169513078 HUSNA ISMAIL : BUKIT KATIL,MELAKA 0137780201 NOR HAYATI MOHD NOR : KUALA BERANG,TERENGGANU 0194734002 HANISAH RANI : KUALA BERANG TERENGGANU 0199908571 FATIMAH AMAT : MERLIMAU,MELAKA 0132091375 NUURANA RAMLI,KOTA ISKANDAR,JOHOR BAHRU 0127359828 HANI SALWA MAAMOR : HUTAN PERCHA,TAMPIN 0173454947 BAHIYAH MOHD NOR :KEM TERENDAK/SG UDANG 0136411032 MARDIANA BT AHMAD :KUALA LUMPUR 012 22414784 AMELIA ZUBIR : GEMAS, N9 01934305909 MALYANA MUHAMMAD : GELANG PATAH,JOHOR 0149198545 NURUL NAZIRA : BEMBAN/BUKIT KATIL 013 3528386 NOR LIYANA MOHD NOR : KUANTAN 0169445017 NUR ADLINA BAHAROM : SG UDANG/PORT DICKSON,NEGERI SEMBILAN 0194743870 NORIHA ABD GAPAR : PULAI,MELAKA 0166686050 NORSHARMILA FAUZI : DUNGUN,TERENGGANU 0199956146 ROGAYAH SATAR : KEM TERENDAK 0194743870 ROSNINA JAAFAR : BUKIT KATIL,MELAKA 0196939090 SILA HUBUNGI MEREKA UNTUK SKINCARE CLASS & MAKE UP MARY KAY..ATAUPUN PEMBE;LIAN PRODUCT OR SHARING ABOUT BISNES MARY KAY SECARA PART TIME /FULL TIME.