<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Khamis, 31 Mac 2011

mahu nangis rasanya..

segera aku menyiapkan diri sendiri supaya senang aku tak perlu kembali ke tingkat atas lagi..siap pakai unifom meeting aku..gocoh ganyah rasa,,jam tunjuk kul 8am..ahhh   cepat..segera aku capai periuk besar n cerek air masak air panas..segera menjengah mil...*uhhh lega* masih lena dibuai mimpi agaknya..^-^ tak sampai hati rasenya nak kejut..putri ku plak disebelah katilnya sedang merekot tido dalam timbunan buku2..

setelah air siap n masukkan dalam baldi..sediakan kursi...ter kejut..masa jalan begitu pantas...mil pun mata dah terbuka! bukakan kelambu....mil tengok saya dah siap dengn uniform..mil tak lengah segera bersiap nak mandi...aduhhh sedihnya aku! rase tak sampai hati ..tapi apakan daya ..jika aku tak segera siapkannya..aku akn kelewatan menghadiri meeting..tapi syukur mil faham...sambil menunggu mil mandi aku buatkan susu anlene+milo +gula..n roti bersama butter sahaja...mak ini saja yg lia dapat sediakan!tak per..lia pergilah ...mak jgn jalan2 yer..kakak teman mak..apa2 suh kakak call..yerlah...

setiap pagi inilah rutin saya...mcm lipas kudung buat kerja nak urus kan mil n kemas rumah sebelum adik bangun..
itupun masa tak cukup..cz bila saya dah buka fesbook terleka..huhu..tapi boleh melegakan stress gak..berkomen2 ngn kawan..itulah saja..

kadang2 lunch jejak sampai 2.30 uhh..itu semua kelemahan dan kelambatan saya buat kerja...

berazam>>> esok saya akan lebih menguruskan masa saya dengan lebih sempurna lagi..


sempat jugalah hari nie sediakn menu "nasi ayam menanges"saper tak makan memg nanges..faveret kakak n adik..tukar2 selera..

dapat lelapkan mata 5 min tadi pun dah cukup bermakna n lega!! alhamdulillah..
wah!! esok APRIL menjelang...apalah ceritanyer plakkan...

Selasa, 29 Mac 2011

Baru nak promot bisness!

MY~D.A.R.L.I.N.G:-

*untuk ubahsuai rumah atau tempahan perabot mengikut citarasa sendiri..bolehlah terus berurusan dengan kami...boleh call direct no ini:- O16 2744784 or email hburn61@hotmail.com ataupun boleh tgk contoh2 design kami di FACEBOOK search" Qasehtina enterprise" harga terus dari kilang atau ingin melihat kerja2 kami di kilang boleh buat temujanji...sekitar melaka ,n9,KL,johor ..insyaallah!..boleh juga layari http://www.qasehtina.com/

wah..tengok saya promot my hubby bisnesslah kat my blog..tolong menolong itukan amalan murni...lagipun baru tahu panahan jika kita buat iklan cam nie..bila org search kat google..automatiklah boleh keluar jika berkenaankan..

so akan datang ...kita promot bisness kita pulak yer~ hehe ;-)
tak sabar plak rasenyakan....tunggukan yer...

hv a nice day!

Ahad, 27 Mac 2011

^ Debaran semakin kuat^

Dengan nama ALLAH yang amat pemurah lagi amat mengasihani....

hati saya agak berdebar - debar rasanya...bila "projek kecantikan "hampir bermula....banyak benda yg saya fikirkan...padahal inilah kerja rutin saya...entah kenapa!!! mungkin suasana yg agak baru...saya mohon dipermudahkan segala urusan saya...dan semuanya berjalan lancar dan harapan saya ada rezki yg lebih dan melimpah ruah *****

bulan april juga saya dan suami agak sibuk...cz masing2 kerja dah start...darling dengan projeknya (buat umah & design) sudah pastilah sibuk ke site n ngadap pc sepanjang hari...syukur juga kerja saya hanya dari rumah mungkin seminggu sekali saja perlu keluar...keterlanjuran ini juga saya nak promot gaklah bisness hubby saya:-

"Perkhidmatan ARKITEK & INTERIOR DESIGN DI MELAKA"

~pakar dalam design rumah dan juga interior
-perkhidmatan kontraktor
-menguruskan urusan perumahan dari tanah kosong hinggalah mendapat kelulusan dari majlis bandaran-
-tempahan kabinet dapur,dan perabot pasang siap terus dari kilang.

boleh hubungi terus:- 0162744784 ( en abu)
search kat fb "qasehtina enterprise" untuk design.. 

Jumaat, 25 Mac 2011

Penangan Durian~

rasanya yg enak dan marbeles  buat saya dan 2 putri saya sukakannya..kami anak beranank hantu durian! semalam makan durian terlebih sgt..kebetulan ipar duai datang...biras saya ^Kak Sue^ mcm saya sukakan durian..ditempatnya katanya agak mahal..so kami bawak dia cari durian di melaka...

tempat selalu saya pergi di Bukit baru...berdekatan Perpustkaan Negeri ada satu kedai buah..namanya lupa plak...sekilo rm7 sahaja..tapi semalam saya pergi buahnya comel2 sahaja..so bukan pilihanlah buah mcmn tu...ke depan skit di flat seri siantan..terlamapu besor plak...sekilo rm12...hampir rm100 jugak abg ipar saya belanja...5 biji durian...huhu~ melantaklah kiranya...

                                                             pic taken from mr google~


kat kebun abah pun buah mcm nie..bergyut2...dapatlah saya merasa...hari tu my biras also ^kak Tie^ datang umah n dia bawakanlah kiriman dari abah buat kami...then sminggu kemudian besday adik...kami balik nak meraikan...adalah rezki kami...dapat makan lagi...syukur!!!

penangan durin ini...bila makan memg tak ingat...tapi akibat selepas tu....saya rasa badan terus naik panas n sakit2...kepala plak jadi berat dan mereng...aduhs...kerap kali makan saya merasainya...sampai janji tak nak makan lagi....tapi tu lah pantang nampak! mak slalu pesan durian nie panas...kena banyak mandi n minum air...pasti saya akn buat untuk saya dan anak2...

Khamis, 24 Mac 2011

Anugerah yang tak terhingga :-)

alkisahnya:- my mil (mother in law) skang dah duk ngn saya...rotatelah...dengan ipar duai yg lain...alhamdulillah masih berkesempatan jaga mil....seingat saya masa kakak umur 6 bulan -2 tahun duk ngn saya...kebetulan masa tu mak dok umah ank yg lain sebab saya mengandung n dah kerja....

now masih ada kesempatan lagi...insyaallah saya ingin cuba berikan yg terbaik...memglah org tua banyak cerewet dan ragamnya yg kadang2 menguji kasabaran kita....itu sahajalah yg saya mohon pada allah agar diberi kesabaran yg kuat...dan saya redha....ibaratnya seperti menjaga ibu saya juga....

pelajaran juga buat 2 putri saya...cz bila saya tgk mereka menengok saya melayan/menjaga atoknya...so dia pun pandai kata..."nanti kakak ibu dah tua pun kakak nak jaga ibu....kalo ibu nak mandi tunggu sampai kakak balik kerja...sebelum ibu g kerja kakak akan masak untuk ibu dulu...." syahdunya perasaan saya bila mendengar...

andaikatalah saya buat perlakuan yg kurang ajar ngn mil sudah tentulah...anak saya menengok dan dia juga akn buat seperti itu juga...

dan saya juga percaya dan yakin...bila kita menjaga orang tua kita insyaallah ada balasan yg setimpal buat saya dan murahkan rezki kami sekeluarga.... >>>>kredit juga buat biras2 saya yg lain....almaklumlah mil saya ramai anak lelaki...so menantu2 lah yg ambil alih....

insyaallah semua nya akn berjalan baik....

Selasa, 15 Mac 2011

Huruh mula "t"

Baca sambung dan garis:-

ta ji  
 ta li 
ta ri 
 te bu
te ko
ti ti

ini lah buku/latihan yang qistina sedang buat~ hanya tinggal beberapa ajer hurut "t"w"y dan "z" cukup liat kakak nak menghabiskan latihannya...kakak suka membaca sahaja...malas nak tulis...apalagi mewarna ikut mood sahaja...membeli pensel warna jgnlah cakap pantang nampak sahaja...kadang2 kesabaran saya tak boleh tahan...

tapi saya bersyukur juga..."tak nak memaksa" sudah boleh membaca bm dan b.ing sudah cukup baik...kadang saya tgk ekarang nie...ambik buku dok terceruk sana membaca...takut adik rampas bukunyer....

silibus untuk math actually pun dah habis cuma repeat/banyakkkan latihan itu sahaja..

hope saja akn berusaha keras untuk ini....

dan lagi satu :- IQRA' dan juga surah2 pendek..insyaallah akn saya usahakan untuk kakak lebih lancar~

Sabtu, 12 Mac 2011

Aktiviti hujung minggu~

^-^  masa setiap minggu sungguh cepat berlalu~ kadang2 tak sempat nak capai apa..kejap dah petang n malam...

 hari jumaat: my  mil datang umah  ...memg biasa ambik dia tapi dis week my bil ada urusan kerja dia hantarlah mil kat sini...cuaca memg sejuk hujan jer sepanjang hari...darling selimutkanlah maknyer tido...huhu*baik sungguh melayan maknya*
then aku tgk dia tgk selimut tu...rupanya kain selimut tu jenis berbulu n benang2 nya berserabut sekali...itu memg pantang mil..." Ya...(panggilan aku)singkatan "Lia" ambikkan gunting biar mak gunting benmang nie...huhu bertapa tekunnya...sambil baring pun jadi...dari dia datang sambung lepas lunch lepas tea time...huhu...sampai request nak tido sini...kesian plak nak suh tido tas sofa jer tapi katanya tak kisah...kang menyesal plak tabi tidokan...thank mil banyak2...cz selimut tu jadi mcm tu cz basuh masuk mesin...then slepas aku lipat simpan ajer rasanya setahun tak tgk!!

sabtu: pagi menguruskan mil...memg kesiankan ...tapi syukur umur panjang...tapi apakan daya tiada kekuatan ingin menguruskan diri sendiri...memg sangat tragislah....itulah pepatah mengatakan" seorang ibu boleh menjaga 10 ank,tapi 10 ank tak boleh jaga seorang ibu" memeg betul pepatah itu...."ya allah aku bermohon padamu memberikan ku kesabaran dan kekuatan juga kesihatan untuk menjaga mil aku disini nanti..." dan yang penting keikhalasan dari hatiku sendiri....insyaallah allah akan berikan ganjarnnnya nanti...

lepas hantar umah bil...meneruskan perjalnan balik ke kampung~ memg aku suka....jumpa mak n abah..tapi kebetulan ada wedding umah sahabat baik mak n abah...singgah sebentar makan...n ambik kakak skali..uhhh sungguh rindu dengan pitri ku sorang nie...sian...pandai bawak diri...tapi cuti skolah kan baru saja bermula...mmm..memg aku saja nak hantar lebih awal umah nenek cz time cuti aku ambik...biasalah rumah nenek tu time cuti ramai sungguh org...rumah pun hari biru tak terurus...sini terjerit sana melalak,kadang aku pun pening..tengokan..apa nak kata itulah rumah tempat berkumpul!! tapi yg  pelikkanya setiap minggu jadi gitu...sian plak mak n abah nak melayan..:-((

ahad:: pagi2 rajin plak nak buat kmek..yg selama ini tak pernah menjadi dan kali ini sekali lagii...aduhhh nampaknya aku yg kena makan sorang....tak per..at least aku ada usaha n bila darling tengok ketekunan aku nanti pasti dia hantar aku pergi klass...dan mungkin apa yg aku nak dia pasti akn berikan...hehehe...

so enjoy sajalah hujung minggu nie..dirumah..masak sdap2 ..makan...tgk tv...tido...ikut mood ..keluar jalan...

Rabu, 9 Mac 2011

Qistina merajuk balik kg!!

bukanlah merajuk sebenarnya...tapi mungkin yer juga...gara2 adik yg tak boleh lebih kurang ngan kakak~ sian kakak...lagi minggu lepas dia dah mintak izin nak tido umah nenk..nak teman nenek g kebun n tolong jaga kambing....berat rasa hati.. ^-^

memg kalo boleh saya dan darling memg tak izinkan..bukan kerana apa..actually kakak bukanlah biasa berjauhan *-* ibu n ayah yg rindu nanti...

masa nk balik akk ok ajer...gembira lagi ada...adik siap berpelukan dan berciuman ngn kakak..nth2 dalam hati" gembiranya kakak tak rebut ibu" mana tahu hati ank2 kan...dia rasa kita dia punye sorang saja...memg beza masa dalm kereta..mood baik..kalo tak jgn haraplah adik nak dok belakang...trak kasi chan langsung kakak nak dok ngn ibu...

apa2 pun tetap rasa kelainan bila ank berjauhan...esok pagi2 ibu call kakak ok... luv u so much...ummuahhhh

Ahad, 6 Mac 2011

Pertunangan SYAFAD SYED ( 050311)

Kami sekeluarga bertolak balik Jb pada sabtu paginya..begitu juga my BIL  bawa MIL dari semabok ..lebih kurang pukul 1pm sampai rumah my BIL Zainal...n pada hari ahadnya bertolak balik melaka...

memang best my journey...mana taknya dapat pekena nasi beriani johor yg sangat sedap di majlis syafad & syed..dan mlmnya my bil zainal n isteri sis rafeah belanja makan sotong kangkung n tauhu bakar*my fevret* n sebelum balik melaka sempat beli nasi ambang!! huhu...best2

disini piccas sepanjang majlis pertunangan SYAFAD & SYED:- " SO sweet *-*"


                                                                my SIL zaharah
                                                                keluarga SYED
                                                              Bersama kezen2..

                                                                bersama kakaknya n bil
                                                  inilah TUAN RUMAH : ALONG!
                                                   INILAH KEDIAMAN BARU ALONG

Khamis, 3 Mac 2011

Tugas makin bertambah!! dugaan akn tetap datang...

hi..hujan panas saat nie...cuaca skang pun tak leh jangka!  ...panas2 buat sakit kepala..bila hujan plak..menggigil kesejukan..

homeskool..anak 2-3 hari ini agak lembab...gara2 ibu yg banyak urusan tak habis2...uhhhh(x sudah) kadang2 pk..malas nak buat kerja lain...nak ngadap ank ajer...tapi bila pk kan balik...tak kan nak buang masa gitu sahaja sedangkan kita masih muda banyak peluang..ilmu ..kerjaya..kekayaan yg kita boleh kecapi untuk bekalan hari tua...buat apa nak dok memeluk tubuh!!!! memglah bila tak kerja urusan kewangan diuruskan suami...tapi kadang2 tu..mcm 2 benda yg kita nak...seganlah asyik nak mintak ajer!! memg akn diberi tapi...org yg pernah memegang duit sendiri tentu akn faham situasi ini...:-))

tambahan pulak..minggu depan..giliran saya plak menjaga mertua~ ibu mertua yg sangt uzur umur pun dah cecah 90 tahun..tak boleh jalan..semua kena diuruskan....saya bermohn agar diberi kekuatan dan kesihatan agar saya dapat melakukan yg terbaik untuk suami saya..ini lah sahaja cara saya nak menjaga  hati& membalas budi...ibunya ..ibu kita juga..sepertimana dia melayan ibu bapa saya begitu jua saya..."mohon allah mendengar rintihan hati hamba-mu ini"

saya bukan risaukan apa...si adik tu ...dengan atoknyer(nenek) pun dia cemburu..ini plak my mil ada lama kat sini..jgn dibuat ragam dan perangai sudah..cz adik nie mengada2 sgt..nak sentiasa berkepit ajer...kadang2 tak tahu nak buat cam mn???

insyaallah bulan 4 nanti projek "kecantikan" saya akn berjalan..harap semua smooth saja...saya target sebuln sahaja mesti semua dah settle.... pas2 kalo ada rezki saya nak ambik maid!!!( lom bincg ngn hubby nie) cz biarlah my mil dok selamanya ngn saya...kesian plak dia nak rotate2 ...lagipun ..tak tahu saper yg nak jaga...lagipun boleh uruskan urusan umah..tolong kemas n jaga my mil pun dah ok...itu sahaja..yg saya perlukan bantuan...kerja urusan ank2 dan masak..itu bisa dia atur...

itulah...kadang2 peluang dah datang depan mata..kita dah nampak..tapi allah datangkan dugaan...cth nya mcm saya...selama setahun saya berehat dari biz  kecantikan saya..insyaallah bulan 4 nie..saya dah target nak start semula dengan penuh semangat..allah nak duga saya..mak mertua saya  duduk nagn saya...saya perlu mengurus/menjaganya...bukanlah itu satu bebanan..tapi saya perlu jugak fikir kan keselesaannya...itulah harapan saya agar segalanya dipermudahkan...

amin..

amin...

Selasa, 1 Mac 2011

Motivasi baru~ produk baru!!

alhamdulillah syukur...

pukul 3pm.. tadi kawan baru yg saya kenal di Jusco datang kerumah bersam jun n nurul...perjumpaan yg tlh kami del kan dengan selamat...^ thanks all^ sudi datang dan berkongsi sedikit ilmu bersama saya... abaout KECANTIKAN...

wah ...walaupun saya juga freelance beutician....tapi masing2 punya cara ada kelainan...so sebelum mereka datang saya dah kemas bilik spa saya yg dah berhabuk tu...rupanya bila mereka dtg tak perlu lagi baring2 bagai mcm selalu saya buat tu...hehe..cara barukan...

ok, zai ( selaku beuaty consultant)mengajar saya pasal hand spa n lips spa....memg produknyer sangat bagus n wangi serta nyaman saya...saya boleh rasakan dat feeling!!

dan bermulalah class facial...lebih kurang sama...tapi caranya lebih ringkas dan sesuai untuk suri2 rumah sepenuh masa yg nak kekal cantik ...

dan diterangkan cara pembelian dan benefitnya...memg saya rasa sgt sesuai dengan saya ...tapi saya juga perlukan masa ketenangan untuk fikirkan betul2 hala tujunya dan masa perbincangan dengan darling....

harap masih ada sinar harapan saya....

dan zai sangat memotivasikan diri saya....walaupun ia muda dari saya...dan pengalamannya yg baru bermula tu agak berbaloi untuk berkongsi bersama...

inikan saya lebih berpengalaman....tapi mampukah saya!!!

mampukah saya...mampukah saya....:-((