<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Jumaat, 31 Disember 2010

GEMBIRA ~ SYUKUR~GERAM!!!

hi MY dIOR,lV,coach n whateverlah...

hi esok "NEW YEAR" rasa gembirakan..saya juga...dan gembira juga dapat sampai hajat bawak mak nak g shopping kat nilai....ALHAMDULILLAH..syukur~

Bersyukur sangat2...memg tahun 201o banyak sangat cabaran pada awal2 tahunnya..pahit getir ..maung  sedih..mcm2 perasaan time tu..syukur alhamdulillah my darling dan ank2 sentiasa disisi..
juga mak dan abah yg sentiasa memahami~

dan bersyukur sangat ke hadrat allah memberi aku peluang menjadi suri rumah sepenuh masa untuk menjaga suami & anak2 ALHAMDULLILLAH..

"HAPPY NEW YEAR"


Alhamdulillah juga projek suami berjalan lancar~dan juga bersambung untuk tahun depan 2011*esoklah*ALHAMDULILLAH..itu semua rezki ALLAH yg bagi...

Syukur tak terhingga juga tercapai hasrat saya untuk homeschoolkan anak sepenuhnya...
*insyaallah*..tapi yg GERAMnya masih ada hamba2 allah yg tak percaya & yakin dengan homeskul dirumah..mcm2 tohmahan yg dilemparkan...biar pun saya malas nak dengar..tapi bg saya itu satu cabaran bg saya...bahawa saya akan buktikan ANAK SAYA JUGA LEBIH HEBAT DARI ANK ORG YG PERGI SEKOLAH*untuk menyedapkan hati dan bg kekuatan dalam diri*


tapi yg penting. saya..suami dan ank bersatu hati dan yakin program ini akan berjaya..semoga allah  permudahkan urusan kami yaallah...ini adalah azam saya yg paling kuat...

Khamis, 23 Disember 2010

Qistina vs B.inggeris~

Bahasa inggeris memg sangat penting selain  mempelajari bahasa melayu ,so aku cuba sedaya upaya aku agar kakak dapat menguasai bahasa inggeris dengan baik...so dengan ini terpaksa minta bnatuan ayahnya..supaya apa sahaja sekalipun ayah mesti speeking english dengan kakak dan adik..ibu akan speek malaylah...:-)



teringat beberapa hari yg lepas..kami ke sebuah taman pemainan, kebetulan ada seorg budak berbangsa serani aku rasa...

qistina sedang bermain buaian
aku dan ayah sedang duduk di bangku bersebelahan...

"excuse me! excuse!..jerit budak serani itu kepada qistina...qistina buat tak tahu saja sambil buai dengan laju...

"hi..hi...i love singging" selepas itu dia menyanyi lagu entah kurang jelas pada pendengaranku...

mungkin dia ingin berbual dengan qistina dan cara itu dia memulakan perbualan....selepas dia tengok qistina tak melayan dia..budak serani tu berlari ke arah adik yg sedang bermain jongkang jongket..mmm..apalagi adik nie..terus lari dia memg susah untuk mesra dengan org...

selepas bermain ....masa dalam kereta aku dan suami tanya qistina kenapa dia tak bercakap dengan budak itu...kan budak itu menegur kakak...katanya~kakak tak tahu nak bals apa..kakak paham apa yg dia cakap....

ohhhh...kami tahulah puncanya......maybe kakak tiada keyakinan untuk bercakap....tapi dengan sendirinya..kakak kata.."mulai hari ini kakak kena praktis cakap b.inggeris...~that gud my girl...

so kami perlu membantunya sedaya upaya..



ya allah Kau permudah kan lah urusan kami yaallah...dan terangkanlah hati putri2 kami yaallah..

Ahad, 19 Disember 2010

Progrees Homeschool- DISEMBER (minggu ke-3)

Alhamdulilah syukur~ kakak dah habis buat:
BUKU AKTIVITI MATEMATIK PRASEKOLAH 5 -dalam masa lebih kurang seminggu..

dalam buku nie...ajar..mengira turutan menaik,mengira menggunakan jari...(semuanya + )

bukan mudah nak suruh anak sentiasa buat latihan...memg menggugat jiwa keibuan nie...memglah kakak nie bolehlah dikatakan senang gak...tapi bila ibu dia yg ajar..mulalah mengada2....tu yg tak boleh tahan tu....tapi syukur*amin*

memg mulut bising..ajer...nak tgk laptop main game umpan kena buat kerja dulu...baru dia nak...hihi*geleng kepala pk kan*

iqra~ pening kepala ibu...semalam suruh ngaji ...boleh nangis plak....adoi ai...mungkin tak kena mood agaknya....tak per hari nie lepas maghrib cuba lagi....

ya allah semoga kau permudahkan urusanku...dan terangkanlah hati..anak2 ku...ini adalah amanah dan pengorbananku untuk mereka...

i luv u all my princess~

Khamis, 16 Disember 2010

Qaseh semakin mengada-mengada....

salam jumaat~
my little princess Qeesya Qaseh Putri..umur dah 2 tahun 8 bulan *OMG*terlalu cepat masa berlalu...dengan si kecil ini...*tengok cop apa nie??*


tapi adik still menyusu badan dah terlebih tempoh sudah..*syukur*air susu masih ada~ tapi rasa dah tak manis betul...dah jadi baby tua dah lah adik oiii....macam2 dah aku letakkan jadam,kunyit,asam jawa...semua tak jalan....time umah org atau g berjalan adik ok jer tak kisah pun...tapi time kat umah...kalau boleh nak bergantung ajer...tak boleh nak buat keja....

adik jadi terlalu manja....selalu dia berangan nak jadi baby kecil lagi....slalu bahasakan dirinyer "baby"walaupun da memg panggilnya adik....

tak tahu apa cara nak stopkannya....tapi kalo ikut anak kakak aku..mmm sampai umur 4 tahun....ohhhh lamanya nak tunggguuuu...

skang tengah konfius adakah nak hantar adik kat taska..at least dia boleh berdikari macam kakaknya...hopefully~d problem adik nie ekzema..so memg very sensetif her skin...nanti org tak terjaga plak...??? adik..adikkk...

Selasa, 14 Disember 2010

Masalah cacing -pencegahan-rawatan

Saya memg tahu kanak2 2 tahun ke atas memerlukan ubat cacing 2x setahun...oleh kerana keterlupaan saya untuk membawa Qaseh g klinik cek bulanan..saya hampir lupa dia belum pernah ambik ubat cacing..hingga la ni umurnya dah 2 tahun 8 bulan* maafhan ibu sayang*

memg sejak seminggu nie...duburnya selalu sahaja gatal....so bila ibu cari en3 pasal cacing yer memg betul....cacing rambu atau cacing benang yg suka duk di bubur *kesian bangat*


alhamdulillah dengan tekad hari ini dapatlah ibu membeli ubat cacing di Guardian~brand CHAMPS...rasanya flavor yg baru..perasa coklat kakak n adik sangat suka....kalo tak adik nie memg susah nak makan jenis mcm tablet ni...*alhamdulillah selamat*


champs nyer kotak mcm nie gak...nie sy ambik kat google....sama cuma tulis CHAMPS jer ..harganya pun baru rm 6.90 ada 2 biji dalam kena habiskan skali...

biasanya dulu2...Kakak minum jenis syrupp kena habiskan satu botol 10mg

lebih kurg cam ni kot (hehhe)

betapa BAHAYA nyer kalo kita tak bg ank2 kita makan ubat cacing...kita pun boleh makan jugak...

so pls baca kat sini pasal CACING

Ahad, 12 Disember 2010

Bukak IQRA' dan praktis 99 nama allah

Alhamdulilah syukur~
sungguh indah dan baik cuaca di melaka hari ini...

harapan aku semoga perjalanan "homeskool " kami berjalan lancar amin....
masih ada juga kata2 sinis dari ahli keluarga dan teman.."mampukah" aku untuk mengajar ank bersekolah di rumah untuk sesi 6 tahun Qistina Putri...tak lupa juga ada yg memberi support sepenuhnya...amin...
yang penting aku dan qistina bersunnguh...(hehe..mcm pertandingan plak)

ok status IQRA~
-masa kakak pra sekolah haritu 5 tahun ada hantar g ngaji kat ustazah Rafidah...tapi oleh kerana kesibukan aku dan suami kami selalu outstation...banayk ponteng

-hanya ajar ulang2 apa yg dia dah belajar..tak konsentrate pun

SO NOW~
-adalah " WAJIB" hari2 aku akan mengajar BACA iqra..wajib..wajib...
alhamdulillah 2 hari lepas kami dah start
-adalah " WAJIB" lepas solat aku akan mengajar baca 99 NAMA ALLAH...

Alangkah terkejutnya...masa tu..beli buku AULAD edisi DIS..ada page 99 nama Allah..bila aku nyanyikan kakak boleh follow walaupun kurang jelas..tapi lagunya ada..OMG~
kakak kata kat sekolah cikgu selalu buka nasyid nie...

ohwhhh...thankS cikgu SURIA N cikgu LELA...*BERTUAH*

so hopefully akan berjalan lancar...
adik pun follow sekali...

Sabtu, 11 Disember 2010

Demi anak...ku rela tak bukak laptop~

Terpaksa bertahan keghairan bukak internet demi anak2 ku...jualan2 ku di facebook pun dah mula menurun..haha...tak per lah demi ankku....ini harga yg perlu ku bayar demi mereka...

cz bila ibunya bukak laptop mereka pun nak tumpang sekaki....biasalah nak tgk cerita kartun tapi yg paling tak boleh tahan main games...berjam-jam pun boileh selagi tak bising selagi tu lah....oh tidakkk..boleh dibiarkan nanti dah sedap tak terkawal plak....

skang nie..walaupun cuti..tapi...pelajaran seperti biasa..mesti membaca..hari2...sifir! math! mengaji...mmm semua perlu diaturkan....

skang nie mereka terlena..adalah masa skit~....

luv u all my dearest princess~

Rabu, 8 Disember 2010

Taman Botanikal n Zoo Negara~

Alhamdulillah syukur kepada allah dapat bawa ank2 berjalan2 sempena cuti sekolah...hubby pun dah kureng sikit kerjanya...bolehlah kami g jalan tu pun sambil menyelam minum air~huhu






inilah keseronokan kami~
tapi compare zoo melaka n zoo negara rasanyer lebih menarik zoo melaka n zoo safari di A famosa~
btw kami x pernah sampai kat zoo negara o.klah~
tapi banyak binatang yg dah tua2...hehe...siannnnyer tengok...

Sabtu, 4 Disember 2010

Famili day~ wonderland water park

1st time my family gathering...
not bad sangat menyeronokkan..semua ada..abah ajer yg tak pergi ..sibuk dengan kambing2 nyer...even maklong ku pun pergi juga...

tarikh: 20 nov 2010
time: 10am - 3 pm
tempat: melaka wonderland water park




















happy enjoy ~semua ini di sponsor oleh "pak mat"...hmm sempena ank kak cik hafriz n nina cemerlang dalam peperiksaan..gud job ^-*

taun depan pekse bagus jalan lagi yer...

Khamis, 2 Disember 2010

6 TAHUN HOMESCHOOL DI RUMAH~

Mungkin ada hikmah disebaliknye...kakak tak dapat diterima masuk ke sekolah pra sekolah..mm kuota memg terhad tapi apakan daya pihak sekolah yg membuat pilihan...so mula2 kami suami isteri agak panik dan peninglah jugak...tapi cuba cool kan diri ^-^..hehe

teng

teng

dengan RELA HATInya ibu akn homeskoolkan kakak kat umah..hehe~excited sangat dan jugak mendebarkan..ya allah moga dipermudahkan urusannye..amin...

saya tak risau sangat cz kakak memg lagi 1 tahun 1/2 dah dok nursery-taska-kemas-prasekolah semua dah dia lalui..so umur 6 tahun nie..bagilah ibu yg mengajarnye untuk persedia ke darjah 1..*syukur*

memglah ada suara2 yg menjengkelkan mengatakan.."dah dari kecik hantar skolah..bila nak darjah 1..skolah kat umah..rugi ajer..." mmm x faham apa maksudnyer itu...tapi ibu dah bersedia dan akn buktikan ank ibu akn lebih berjaya ...

so skang ibu tgh sebuk mencari info dan bahan2 untuk di ajarkan...walaupun skang cuti skolah tapi baca buku "tetap" baca....


hola..hola..


















INSYAALLAH AKN BERJAYA KE PERINGKAT YG SETERUSNYA AMIN...