<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Isnin, 28 Februari 2011

Masihkah ada CINTA!!

Lama betul tak cerita pasal ^ kecantikan^ ...sukar ditafsirkan apa itu kecantikan...saya sgt sukakannya...adakah saya cantik!!! hehehe....
kecantikan itu juga satu seni...seni*-*???? pantang nampak benda2 yg CANTIK...dan saya suka tgk KECANTIKAN....itulah tandanya masih ada CINTA...

kepada yg baru mengikuti blog ini mungkin tak pernah tahu sebelum ini saya:-

Tokey spa tau...huhu merangkap duta~ ceh *mengenang* semua kenangan ~ di hadapan spa saya yg tak seberapa nie...

QASEHTINA SPA

*
*
*
*
hanya tinggal kenangan ...
sekarang sudah setahun saya menjadi suri rumah sepenuh masa...tapi kerjaya sebagai beutician tak berhenti disitu sahaja...tetap berjalan seperti biasa cuma agak kurang ...lebih menumpukan hal2 dirumah bersama keluarga...

tapi org kata...kalo darah meniaga itu dah ada dalam diri tetap tak boleh lari mcm mana gaya pun mesti nak meniaga...mcm2 perniagaan saya cuba ..asal mendatangkan keuntungan & halal..

tapi skang saya ada satu lubang perniagaan...harap2 kali ini akn lebih suksess...dan saya bermohon tiada aral yg melintang...pasal kecantikan juga....
jeng
jeng
***

nanti saya khabarkan ia....

insyaallah!!

Ahad, 27 Februari 2011

1st time masuk nurseri bunga *-*kerana pokok bawang!!

serius....inilah kali pertama masuk nurseri bunga bersama suami & kids!~ seingatnya sebelum kawen pun tak pernah...*kelakarkan!*tak sangka juga akan jejakkan kaki ke nurseri almaklumlah...

sebelum nie...nak tanam bunga ambik/mintak umah mak atau sedara mara....lagipun rumah2 sewa yg saya dok sebelum nie memg kurang menanam..hehe..bukan apa darling selalu kata..nanti nak pindah susah..banyak barang....

tapi kali nie pun umah sewa gak...*mungkin yg terakhir sebelum rumah tetap* puncanya kami boleh bercucuk tanam ini..."pokok bawang" tumbuh dengan sendirinya dalam bakul bawang saya...selalunya buang saja...tapi kali nie ada 2 biji ...daunnya plak kemain segar plak..so saya biarkan hingga darling tegur...saya kata...letakkanlah pokok bawang kat tanah belakng umah nie skit...dengan baik hati & relanya darling buatkan saya sedikit batas kecil...untuk tanam pokok bawang...hehe..masih ada ruangan skit saya cucukkanlah pucuk daun kesun yg berlebihan dari pakai...setelah seminggu "alhamdulillah" hidup segar plak tanamannya...

yg-2 plak...masa balik kampung saya tgk abg saya sedang mengemaskan garden mak...dan saya tgk dalam kolam ikan ada bunga teratai...saya ambik sekuntum bawak balik...letak dalam tepi pintu...cantik plak!! dan beberapa hari berikutnya pergi pasar terpandang pokok bunga warna purple,,,bunganya begitu cantik dan lebat....kebetulan saya sorang apalagi sapu sajalah...bila letak tepi umah...kemain cantik plak darling pun suka...malah tolong siramkan lagi....oleh kerana pasunya kecil so kena beli pasu besar itulah kisahnya saya menbjejakkan kaki ke nurseri...sapu 3 pasu...untuk pokok teratai dan 2 pasu lagi nak alihkan bunga...hehe...dapat 2 jenis pokjok bunga yg cantik ...hehe "thanks my darling!!!



makin cantik tepi rumahku...nie yg tak sabar2 nk buat garden nie!!!harap2 diberi kemudahan dan kelapangan insyaallah...

Isnin, 21 Februari 2011

Cepat membaca kaedah PHONIC with LADYBIRD~

Sudah beberapa hari saya nak cerita pasal buku drpd "LADYBIRD" ~

ALHAMDULILLAH saya dapati buku nie sangat membantu buat kakak:-
baru 3 minggu ;epas saya beli buku "KEY WORDS: PETER & JANE"(LADYBIRD) from Popular book store kat JJ melaka..

dengan gambarnya yg menarik,cerita yg difahami dan budak 5tahun 1/2 bpleh baca dengan lancar~ tapi sebelum tu saya ada ajar cara membaca dari http://www.progressivephonic.com/ dan praktikkan dengan membaca buku PETER N JANE
pic di bawah ini buku 1a..ia ada b n c...alhamdulillah kakak dah boleh baca dengan lancar!!hanya pada kali ke-2 saya ajarnya..


ini buku 2a..dah pun kakak baca sampai habis..sepatutnya kakak baca 1b n 1c dulu..oleh kerana ..saya beli buku ini di thaikuang ,mp..so buku2 nya agak tidak tersusun dan saya tak jumpa plak buku yg berikutnya...tapi ok lah saya boleh download KEY WORDS 1b n 1c dari http://www.ladybird.com/
insyaallah saya akn cuba dapatkan buku ini untuk series yang berikutnya..mengikut keupayaan kakak..memg harganya untuk sebuah buku ini rm 9.90 mungkin ada jual set juga..tapi saya jangka pasti mahal ~ so saya beli satu-satulah...

saya sgt berpuas hati dan buku inbi juga sgt membantu saya dan kakak~

Jumaat, 18 Februari 2011

Kakak yang penyabar~

"sedangkan lidah lagi tergigit..inikan pulak....adik beradik..." alahai putri2 saya 2 org nie memg tak habis2 drama lakonan mereka...mana taknyer sekejap gado sekejap ok...nama pun budak2 kan...

inilah kakak yg baik hati *-^ penyabar..lemah lembut orgnya...sensetif..mudah minta maaf  dan juga penyayang ;-)


ini plak adik yg sentiasa garang "ngaum"kalo saper tak kenal mesti serius jer muka dia..slalu buli kakak..selalu rampas harta benda kakak..selalu tak nak kongsi ngn kakak..slalu buat kakak.....

bila kakak minta maaf..hulurkan tangan nak bersalam..tak pernah menyambut...tak poernah maafkan kakak..."sian kakak" slalu mengalah....

bila adik tido kakak selalu belai adik..selalu cium adik...kakak sayang adik ..slalu kata adik comel...tapi bila kakak hilang sabar kakak slalu gak naik tangan!!! mereka bercakaran mcm harimau...terjerit2...sampai ibu dan ayah pun pening....


bila baik mcm nielah..semua boleh berkongsi!!segalanya bersama~

ya allah aku berdoa padamu..agar anak 2 comel ini akan kekal berkasih sayang antara satu sama lain..dan lembutkanlah hati2 mereka ini dan jadikanlah ank2 yang berguna..amin

Khamis, 17 Februari 2011

Aku masih disini *-*bergembira dengan kesibukanku!

Salam sayang buat teman teristimewa:-*pembaca2 blog ini..dan jika rajin singgah2lah ke blog my dotter akulah putri

perjalanan homeschool untuk kakak berjalan seperti biasa cuma malas nak upload apa perkara yg saya buat..kesuntukan masalah bila saya nak ngadap netbook nie...cz bila saya mula menyentuh mulalah mereka pun ambil kesempatan..sedang saya menaip nie pun haru biru dibuatnya..adik sedang merengek2 nak bf padahal bukan saya tak bagi...hampir 2 jam duduk dipangkuan saya..sakit2 badan dibuatnya...

menjadi rutin kami pergi kedai buku *-* semua suka~dulu memg pergi thaikuang tapi skang nak tukar angin lah plak...saya nak ke Popular kat Jusco..pun banyak buku2 best2apa yg saya nak kongsikan saya beli satu buku cerita untuk kakak " PETER & JANE" (1a) ALHAMDULILLAH ..kakak dapat baca dengan lancar...kebetulan saya sedang mengajar cara phonic untuk  vowel "a" cth" a,at,bat,fat,cat,dab,gap...saya dapatkan di internet juga~

tapi hampir 2 minggu saya menampal word nie diruang tamu..tapi masih ada lagi 2,3 word yg kakak lupa*atau konfius*

semalam pergi giant belikan white board"mathematic* siap pennya skali...operasi tolak dan tambah..saja tukar angin...buat latihan kat tempat lain plak..kadang2 kita ken afikirkan cara yg dia suka supaya tak boring!

adik plak..puzzlelah pilihannya...tak silapnya ada 3-4 koleksi puzzle untuk adik...cz saya tgk adik nie ada lain sikit minatnya....masih samar2 tapi apa yg dia suka n minat saya pasti tunaikan...

kelas renang minggu lepas pun ~ thumbs up !! untuk kakak excellent!! setelah 2 minggu sebelum itu buat perangai...alhmadulillah terlebih advance plak saya tgk gelagatnya...hopefully minggu ini pun sama dan lebih bertahan dalam kesejukan air...

owh panjang betulk cerita sayakan!!! my skill menjahit alhamdulillah ada lebih baik..semalam petang sebelum g Ginat saya singgah membeli cotton lace..uhh sungguh cantik dan tak sabar rasenya nak buat projek saya...dlm kepala otak nie mcm2 prokek nak buat..kalo cerita owg pun penin..terutama my darling!!

daaa...c u then

Isnin, 14 Februari 2011

Skirt yang comel

Salam sayang kepada semua teman2 blog *-*

pagi2 lagi setelah saya siapkan tempahan bihun black pepper (40 bungkus) dan hantar..saya sudah duduk di sudut tepi..untuk menjahit..cz tiba2 mood ada....melayan gak Fb sebentar...

hari ini mood nak menjahit skirt untuk si comel putri 2 saya nie... darling plak takder...*sifu* saya..mesin plak buat ragam..aduhhh kena tunggu...sambil tu saya potong2 dulu..puas pk cam mana...

haha..mula2 saya cari kain kembang yg lama..kebetulan agak lama..so sayang potong saja singkatkan..dan buat contoh untuk skirt yang ke-2..

skirt yang kedua corak bear~ kain lebihan sarung bantal kakak n adik~ saya potong buat skirt..hentam ajerlah..cz percubaan saya..nak jalankan mesin nie...

bila darling balik..tolong tengokkan..ok plak mesin nie...*saya x tahu langsung pasal mesin nie* so saya jahitlah...cuba buat sekemas mungkin...1/2 hari juga menyiapkan..berjaya jugak kids pun suka*alhamdulillah....terus kids pakai...comel bangat!!

next saya nak buat doilies plak...tapi nak beli renda dulu....

insyaallah saya akan usaha memehirkan ....

Jumaat, 11 Februari 2011

Susahnya QASEH nak bercerai susu...

Qeesya Qaseh Putri ank saya yang ke-2...bulan hadapan pada 22 mac genaplah umur 3 tahun...

masih lagi bf sepenuhnya....omg saya sangat bersyukur masih ada lagi air susu untuk sicomel ini..."alhamdulillah" tapi saya rasa cukuplah setakat ini sahaja cz saya rasa "adik"(gelarannya) terlalu manja...kalau 1st impreesion mesti ingatkan anak comel ini belum 3 tahun....dia sangat manja...sentiasa nak bersama saya...hanya dalam dakapan & pelukan sahaja..even kat rumah pun saya tak boleh hilang pada pandangan matanya...nak masuk bilik mandi pun terjerit2..tak boleh lama ....aduhh!!!

macam2 helah telah diletakkan..tapi tak berkesan langsung!!

so hari ini saya rasa tak boleh tahan ...tengah saya memasak...dia bergayut2 kat saya...menarik baju saya...saya nak masak cepat cz ayahnya dah nak balik solat jumaat...

tiba2 saya rasa tak boleh tahan..terus meninggalkan adik dan berlari naik keatas dan mengunci bilik..saya terus mandi dan menenagkan diri..saya dengar adik mengetuk pintu & menjerit2 dalam tangisan...

hati seorang ibu...mana sanggup tengok dan dengar tanggisan anknya....saya terus bersiap & memujuk bagi nya bf....aduh kesian plak....dah merajuk susah juga nak pujuk..menyusu hingga terlena.....cubaan hari ni masih tak berjaya....bagaimana harus saya menjarakkan antara saya & dia...supaya bercerai susu...:-(

Khamis, 10 Februari 2011

Sudah beberapa hari saya renggekkan ngn darling nak pergi NAGOYA~

tercapai gak impian saya...hehe...padahal bukanlah tak boleh drive sendiri...tapi sejak menjadi suri rumah sepenuh masa nie...tugas memandu sepenuhnya diserahkan kepada darling..saya hanya duduk di sebelah..dan kadang2 di belakang*mcm mem plak*

aduhhh...lain betul perasaan ini bila masuk kawasan bazar 24jam tu....kakak pun pandai..."ibu jom tengok spa ibu..." ehhh tak mo lah buat apa...itu bukan kedai ibu lagi..itu kedai org dah..."...ye ke bu....berapa ibu jual??? aduhh!! banyaknyer soalan budak ini...mcm org dewasa plak!! alah 10k jer! perbualan kami tu masa lalu hadapan bazar untuk masuk nagoya...

terus mata meliar mencari kain kotak2 pink!!! suka plak....kakak requat nak corak bear..nak buat bedsheet...ok...cepat2 bayar..darling dah tunggu kat luar....

waktu kelapangan petang saya sudah siapkan satu bantal tido untuk kakak dan bantal comel untuk adik...so cute....untuk permulaan ..oklah darling kata.,..jahitan pun bukanlah kemas sangat boleh diperbaiki...

memg tak senang kalo kita nak buat kerja...ank2 comel nie...duduk bawah mesinlah..dok atas belakanglah...kejap peluk...kejap nanti bergado 2 beradikk....aduh penin saya...setakat itu sajalah...nanti dah siap saya postkan gambar yer...

Isnin, 7 Februari 2011

Telah berjanji dengan kids~

Susahnya apabila sudah berjanji...sekejap2 kids tanya..bila nak pergi..huhu...saya telah berjanji nak bawak pergi library since 2,3 hari lepas...tapi masih belum bawak2 lagi..mcm 2urusan peribadi yg nak diuruskan...

cz ...ibu kata kalo nak g library pls baca buku..tolong ibu...buat itu buat ini...semua arahan telah dipatuhi... thnks my lovely kakak n adik~
sempat jugaklah saya menyinggah ke pasar pagi tadi membeli lauk pauk untuk 2-3 hari ini...mmm saya dapat "buah kundang yg masak ranum n telo itik" peh sungguh sedap saya masak lemak cili padi tadi bersama yam panggang...kids suka bangat!!itulah kadang2 nak masak apa..hari2 pun feninlah...

dan dapat menangghkan urusan nak ke librari ibu telah membeli magazine kesukaan mereka...AULAD & TAMAN RIA DISNEY...so hope u all kids lupa sekejap...

cuaca pun hari ini makin panas...
kerisauan melanda mak di kg demam...

Ahad, 6 Februari 2011

Menguji kesabaran ibu dan ayah hari ini...

Dari semalam ibu dah remind kat kid" esok class swimming"~ok jawapannya kegembiraan!

apalah yang silapnya hari ini...*sob..sob*begitu sedih skali...
dari dalam kereta kakak kata pening...dia nak excuse berenang..ibu kata...ibu pun pening & loya gak...mungkin sebab kita makan roti telor tadi agaknyer...lagipun naik kereta goyang2 tu yg buat kita rasa gitu...ibu cuba memujuk...*almaklumlah kereta dah 12 tahun hayatnyer*

menjejakkan kaki dalam stadium...ibu dapat rasakan sesuatu...tapi ibu tak sangka kakak akan biat sedemikian....ya allah..kakak "melalak"sekuat hati  & menjerit" alasannyer"kesejukkan"memg ibu akui airnyer sejuk....apa harus ibu lakukan untuk memanaskan air itu...semua org pun kesejukkan...!!!

dipujuk rayu..tak menjadi..ayah mula fed-up dengan keadaan itu...dan tak mahu duk diam menengok kakak buat drama...aduh! ibu yg kepeningan...jeritannya...membingitkan dan menganggu persekitaran...mulalah hilang kesabaran...ibu cuba cakap dengan nada tegas & juga memujuk supaya ank 6 tahun ini memahami....tapi....

ok fine>>>x nak berenang tapi plslah jangan menangis dengan mengeluarkan suara....ibu bawa ketepi sudut yang lain....ibu cuba membuat rajuk...untuk terjun dalam kolam!!!*beranikah* tapi tak menjadi jeritan lagi kuat yg dihidangkan kepada semua org dalam stadium...ibu lagi bingung....

ok..ibu terpakse mengalah mengikut kehendakknya....supaya keadaan tidak akn jadi lebih meruncing!! ibu tetap memujuk lagi & merayu...

bawak g jalan2 kawasan sekitar tengok org lain berenang...hari ini datang hanya membuang masa..cz kedatangan ditanda...bayaran berjalan...demi ank ibu sanggup!!!

tapi...apakah salah ibu????ibu yg menyesal diatas apa yg berlaku??bila saat ini ibu melihat matamu yg lelap dan lena di buai mimpi ibu berasa sayu..dan ibu juga rasa menyesal kerana memarahi kakak...letahuilah ibu sangat menyayangi mu...tiada tolok bandingnyer...semoga kali ini tidak akn berulang lagi..dan ibu yakin kakak akan buktikan yg kakak akan pandai berenang...miss u n luv u my princess QISTINA PUTRI

Sabtu, 5 Februari 2011

Saya JATUH CINTA lagi...

Salam sayang buat semua pembaca...
sorilah kalo n3 u all tak leh nak komen..saya pun tak tahu carenya..apa yg salah tekan nak setting balik pun tak tahu...
btw saya amat menghargai kepada yg sudi mneyinggah...*sayang u all*

ok dalam beberapa hari ini tak menulis....sibuk dengan urusan peribadi dan keluarga..*syukur alhamdulillah kepada emak dan adik beradik yg lain sudi bertandang kerumah...

homeschool ank2 tetap berjalan seperti biasa...saya harus lebih kerap mengikut rentak kakak..kadang2 dia agak angin nak ikut mood saja...
pelajaran untuk minggu nie...saya sudah mula ajar proggressive phonic~ book 1..n mula nak start sifir n mengenali nilai mata wang.

ok yang paling seronok yg saya nak bercerita ialah...saya sudah mula jatuh cinta!!!huhu ini gara2 saya mengikuti perkembangan english decoration lah...saya sangat suka dan gembira ..darling tak banyak membantah...support lagi ada..hehe support duitlah..*thanks darling~*

baru2 ini  abg  mat ajak saya g kedai pinggan mangkuk kat Kg Jawa.Syarikat berjaya...mcm2 design pinggan mangkuk ada...tapi banyak paten lama lah...saya sudah jatuh cinta dengan set dinner..huhuuhu..nak tak nak ambik jugak..takut tido malam ingat2...memang sangat berkenan warna puteh sahaja..ala2 SSF tau...ada line silver..sayta perasan mcm ada jug air yang mil bagi...tu rase2 baik saya lengkapkan setnyer..dan jag yang cantik...memang dah berkenan....tapi tak snap pic lah....nantilah senang2 nanti saya masukkan yer...



layanlah kerusi antik yg abh bagi dekat saya nie....dah tersadai bertaun2..agaknyer dah nak hukum buang kot..tapi masa saya pindah umah saya angkot skali...n tukarkan wajah baru....*cantik plak*