<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Selasa, 2 Ogos 2011

MARY KAY RAMADHAN DI MELAKA DAN KULAI~

Salam ramdhan buat semua pembaca blog saya::::
rasanya ini asuk tahun ke-2 bersama blog ini....masih bernafas lagi dan masih ada lagi insyaallah walaupun kureng.....

jadual saya bersama marykay agak padat lah jugak..amaklumlah bulan pose kan...insyaallah skincare class tetap seperti biasa...

30 julai~scc di seri costa melaka~(suksess event)

6 ogos~ make-up advance

13 ogos ~event hotel sayang kulai

14 ogos~ scc batu hampar,melaka

selain tarikh ini saya hanya buat scc di rumah sahaja...jika anda berminat untuk panggil saya ke tempat anda sila inform awal2...

call saya direct::: 0162744684 (lia)

jom cantik di aidilfitri.........anda tak aan rugi jika menyertainya sagt teruja danm berbaloi baya sgt ilmu tentang kulit yg saya pasti anda tidak tahu...

salam sayang dari saya...

Selasa, 26 Julai 2011

SURI RUMAH BOLEH BERJAYA BUAT MARY KAY...

pengalaman saya sendiri...kenapa saya ingin jadi beauty consultant!! huh...dasat tau...

~saya hanya lah wanita biasa yg bergelar suri rumah saat saya mengenali marykay...
sukakan kecantikan~pernah bercita2 ingin jadi mak andam..huhu

~saya juga bingung mencari produk yg sesuai..kerana muka saya bermasalah..tak tntu arah..kejap ok..pastu nanti ko...

~saya nak ada kerjaya sendri dalam masa yg sam saya tak suka bekerja ngn org ...erti kata lain saya suka da bisness sendiri....tapi tak tahu bisness apa....

~terdengar shaja mary kay!!! rasa mcm ada sesuatu yg istimewa....bila kawan perkenalkan tentang bisnes ini saya sgt teruja....(seperti yg saya inginkan)

dan yg paling 2 saya suka..."mary kay berkata::" tak perlu buka kedai..hanya mulakan dari rumah sahaja"::: jika buka kedai mmg tak kaya>>>>>(sblm nie mmg pernah bukak kedai..mmmg tak kayo)

so saya tekad dan ingin mencuba..kalo tak cuba tak tahu apa yg istimewakan....

bila dah join...mengenali produk..rasa bertuahnya saya...inilah yg saya cari selama ini....inginkan produk yg kualiti ,jimat,dan berksan..ini adalah yg terbaik...

-plan marketing yg sangat jujur dan straigt...anda usaha anda pasti dapat...anda malas anda ketinggalan...

-bila bersama2 sister marykay...wahhhhh mereka sgt positive...bekerjakuat...ingin sharing sentiasaa...ikhlas... dan itu adalah antara sifat2 yg diterapkan masa g trainning...

sgt humble..bila mengenali mary kay!!

dan apa yg saya lalukan sentiasa dihargai dan mendapat pengiktirafan....:terasa sgt2 berbaloi...

so pesanan saya kepada beauty2 consultant yang baru..........ini adalah pilihan anda...kejayaan terletak dalam tangan anda...peluang dah depan mata...jgn sia2 kannya...kita cuba sedaya upaya menbina karier/profesion kita...

kita mesti bertekad dalam hati kita.........hanya dalam tempoh setahun kita mesti mnjadi SALE DIRECTOR....itu adalah tempat yg sangat selesa bg kita....

JOM ..SAMA2 BERUSAHA DEMI MASA DEPANKELUARGA KITA!!

BEAUTY WORKSHOP MARY KAY DI SERI COSTA HOTL,MELAKA

Halooooooooo

anda sedang tercari2???? kecantikan..masalah kulit...tak tahu nak pakai produk apa yg bagus...sudah binggung...nak kluar dari kenkangan kewanagn....

mai lah datang event saya ::::

3O julai sabtu
HOTEL SRI COSTA,MELAKA
1PM-4PM
FEES : RM20
DOORGIFT~

mari kita merealesekan tensionkan....jom bersam2 saya kita belajar cara2 nak berspa dari rumah::::body scrub/hand scrub/lips spa/ n facial /make-up

wowwwwwwwww...anda bertuah dpt peluang ini...

ok saya juga mengadakan kelas setiap hari dirumah saya atau di tempat anda atas permintaan....

boleh2 call saya...;-)

alia md derus 0162744684 add fb (solek melaka)

Isnin, 25 Julai 2011

MARY KAY BERTEMU ORANG MELAKA...

alhamdulillah...

sambutan org2 melaka dengan produk mary kay menggalakkan...tapi masih ramai yg tak tahu kenapa saya beriya2 mengadakn event,workshop,skincare class....hanyalah bertujuan ingin berkonsi cz saya tahu ramaiiiiiiiiiiiiii yg masih belum tahu cara cuci muka yg betul....

sharing is caring!!!!

modul yg kami ajar...
-cara nak berspa di rumah
~mencuci muka hanya menggunakn 3 jari sahaja??? hah...bagaimana tu...
~cara untuk muka anjal dan gebu
~step by step pemakaian produk...
~teknik make-up
~memilih warna yg bersesuain


huhu...banyak tips yg nak di kongsi.....anda berminat mailah join event saya yg terakhir sebelum raya........

30 JULAI ,SABTU
FEES: RM20
HOTEL,SRI COSTA,MELAKA
1PM -4PM

kehadiran anda sgt2 dialu2kan tempat terhad...;-)

call saya:::016 2744684-----add fb:::solek melaka

Isnin, 18 Julai 2011

MARY KAY DI KULAI,JOHOR

assalammualaikum.........haloooo...

wah sudahlama blog saya berdiam dirikan....walaupun sesekali saya tetap update jugak...cz penangan blog ini dasat jugak untuk bisness saya...
orite,tak nak citer panjang.....apa yg saya nak share...wah.....pangkat sudah naik dalm bisness marykay nie....senangkan...walaupun baru 3 bulan...alhamdulillah sgt teruja n rasa sgt2 dihargai...status saya sekarang adalah ::::: SENIOR BEAUTY CONSULTANT ~;-)

Orite...alhamdulillah sejak balik trainning saya sgt bersemAngt...thnks all SD in marykay.... u r great...

OK...last 3 days baru balik dari KULAI...event beauty workshop....kt sana sgt menggalakkan..respon baik...wah...bakal2 beauty consultant pun akan lahir ramai disana...

ORITE...selepas ini saya akan adakan selalu beauty workshop di KULAI...so sesiapa yg berminat boleh call direct...0162744684~ alia---

dan bg yag nak ,mendapatkan produk pun boleh...saya ada beauty consultant disana...;-)

Isnin, 27 Jun 2011

Dapatkan MARY KAY secara ONline di Facebook "SOLEK MELAKA"

Halooo~

lama gila x updatekan!!

mcm2 aktiviti sebenarnya & hal~kebetulan baru selesai majlis persandingan kakak saya & majlis akikah 2 putri saya *-* syukur alhamdullilah sampai hajat saya~semoga selepas ini allah akn murahkan lagi rezki saya & keluarga-amin!

ok info penting!!!!

UNTUK DAPATKAN PRODUK MARY KAY SECARA ONLINE ~ BOLEH ADD SAYA DI FACE BOOK " SOLEK MELAKA"boleh tengok gambar kelas skincare yg saya bat dan gambar2 produk ok!!!

salam sayang dari saya~

alia ::SENIOR BEAUTY CONSULTANT :::0162744684

Khamis, 16 Jun 2011

Memanglah berbaloi buat bisness MARY KAY nie~

betul saya cakap...memg sgt berbaloi...syukur saya jumpa MK...walaupun agak lambat...tapi masih belum terlambat lagi untuk saya buka langkah....yeehaaa...

saya bergerak dari rumah...hari2 saya buat klass penjaggan kulit& facial kat umah ajer...kalo ada org request dtg rumah baru saya pergi....dah siap2 masak,kemas...sy buat scc~(skin care class) nasib baiklahrumah saya nie..selesa nak buat klass..insyaallah ada rezki saya akn buat tempat khas/spa milik saya sendiri dah bincang2 dah ngn hubby ID saya tu....masuk nie baru 3 bulan saya buat MK...so far syukurlah alaupun belum dapat sale yg gila2..lagi....tapi ok bnyk tempahan kelas *itu yg penting* dah mula tak menang tangan plak....huhu...minggu lepas saya risaukan tiada scc untuk minggu nie...tapi mana sangka berduyun sms n pm kat fesbuk...ok lah tu permulaan yg baik....akan saya berikan servis yg terbaik.

pasti ada org jugak nak berkongsi nak buat MK nie kan...yehhhh...saya berkongsi dengan seorang wanita yg bermint dlm bidang ini...dan sedang berjinak2 nak bukak spa....ok lah tu...senang jer...saya dulu pein nak pakai produk apa....

so kak noraini nie pun dah jadi beauty consultant~ tahniah kak...saya akk pastikan kita akn sama2 berjaya di puncak kejayaan ok....

ini antara produk skincare yg terhangat n terlaris~ sampai nak oder ngn HQ pun dah tek der stok...anda boleh cubanya untuk masalah kulit kering,minyak,normal...ada costomized skinlah...so kita bg ikut jenis kulit... 1 set rm285~

Ahad, 12 Jun 2011

FACIAL & MAKE~UP MELAKA

hi all my fren blogger....harap kedatangan jun ini semakin baik yer daripada bulan lepas~sungguh cepat masa berlalu...dan blog pun dah lama x update~biasalah mcm2 hal dan komitmen yg perlu dilaksanakn...

alhamdulilah bisnes kami suami isteri semakin baik....darling dengn projek rumahbanglo nya...bukan rumah kami yer...insyaalllah akn dtg bulan depan ...doakan lah yer...saya dengan bisnes mary kay...alhamdulillah syukur...saya dah nampak keuntungannya...walaupun dlm blur2...nak memahaminya...syukur saya HEBAT....
dan cabaran saya juga semakn HEBAT dan harap dipermudahkan amin.....

ank~ank mcm biasa...cuma hari tu demam selsema masa g KUANTAN & TERENGGANU...tapi ok x melarat...

kepada org melaka yang masih belum dapat hadirkan diri di SESSI PENJAGAAN KULIT /FACIAL DAN MAKE~UP MELAKA:::::
SILA CALL SAYA OK...ALIA~0162744684.

Sabtu, 21 Mei 2011

MARY KAY MENJELAJAH MELAKA

CEPAT2 CEPAT ORANG MELAKA:::MAI LAH AMBIL PELUANG INI...FACIAL FREE TAU>>>DISAMPING ITU KAMI JUGA AKAN MENGAJAR ANDA TENTANG PEMILIHAN PRODUK YANG SANGAT SESUAI DENGAN KULIT ANDA..MANA TAHU SETELAH ANDA MENCUBA DAN ANDA SUKA ANDA PLAK NAK JADI BEAUTY CONSULTANT MARY KAY....SO INI PELUANG YANG SAYA RASA ORG2 MELAKA TAK TAHU...COZ SAYA BARU TAHUN NIE...TERUS JADI BEAUTY CONSULTANT MARY KAY...yeeeehaaaa...inilah impian saya dan inilah pilihan yang tepat...anda bekerja dari rumah sahaja....



                                              

                      inilah skincare yang TERBAIK & BEST SELLER
UNTUK KULIT KERING,NORMAL,MINYAK,KOMBINASI MINYAK,KOMBINASI KERING

TEMPAHLAH KELAS SKINCARE BERSAMA SAYA::::

SAYA BERADA DI MELAKA::

SO KEPADA ORANG MELAKA SILA AMBIL PELUANG KEEMASAN INI::


SILA CALL

O162744684
ALIA

OR
EMAIL:::musliahmdderus@yahoo.com.my

Khamis, 19 Mei 2011

QISTINA PUTRI 6 TAHUN

SYUKUR ALHAMDULLILLAH...

masih berkesempatan nak menupdate blog ini...

saya betul teruja bila putri saya 6 tahun..rasanya baru saja melahirkannya semalam...
dan tak sangka juga saya dapat buatkan majlis kecil-kecilan sepeti yg diingininya...yang penting ada nenek..walaupun keluarga yang lain xdapat hadir kerana bukan waktu cuti...tapi ok syukur jua~

tarikh lahirnya 12 mei 2005 sama hari lahirnya dengan FOUNDER MARY KAY~
Semoga kakak jadi sepeti beliau membantu mmperkayakan kehidupan wanita:::

ok h/skool mungkin berjalan agak seperti biasa..cuma saya tak perlu bersusah payah untuk mengajarnya membaca lagi cz kakak dah boleh baca dengan lancar~

seminggu 3 x mengaji di TASKA sahabat saya~
*semalam cikgunya complent kakak agak lupa dan confius dengan huruf itu...tak per..ini proses pembelajaran untuk dia insyaallah akan lancarlah nanti
^-^

kelas swimming::::: memg impian saya nak kakak berenang cz saya x pandai berenang...tapi sudah 3 bulan kakak x boleh nak completekan klassnya...kerana air di satdium hang jebat sangatlah sejuk...so dia tak boleh bertahan...saya plak suami isteri y stress acapkali hantar hanya berendam 15 mnit dah menggigil kesejukan...

so kami ambil keputusan cutikan sementara..cz tak nak memaksa....tgklah keadaan mcm mana nanti:::::

sedang berkira2 nak hantar class ballet coz...tak berendam dalam airkan...cz dia pun berminat tapi adakah itu satu keperluan~~~~saya hanya nak dia bergaul sahaja dan nak dia belajardenagn kawan2 sekeliling....
*-*semuanya dalam perancangan lagi....

so harapan ibu:::semoga kakak menjadi nk yang berguna dan solehah~dan juga ibu & ayah sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kakak...

Selasa, 17 Mei 2011

MEMANG BEST & MEMPERKAYAKAN

bismillahirrahmanirahim...

mula2 saya ambik keputusan untuk join bisness MARY KAY...saya yakin 80% saya bole buat..lagi 20% tu saya risau xder org beli kononnya produk MARYKAY mahal...yer ker??? huhhh tak lah...sangat2 berpatutan:-) harganya dan kesannya yang amat bagus dan berkesan...

Di kelas pertama saya...x der sale....tapi saya cukup bersukur coz ada jugak guest dan ini boleh improve saya punya scc~
tapi bila klass ke-2 n seterusnya...WOW...great saya boleh buat jualan!!! hoho...gumbiranya hati....


dan kini semangat saya untuk berkongsi dengan semua wanita di MELAKA sangat2 membuak2...tujuannya saya nak improve lagi skill saya...dan semangat itu sedang marak..so mari kita sama2 mencari peluang ini...

kepada yang ingin menjadi sebahagian daripada MARY KAY...hubungi lah saya::::saya pasti membantu anda...chaiyok2...

Isnin, 9 Mei 2011

SKINCARE CLASS MARYKAY BERSAMA IBU MENGANDUNG::

WOW great!! teruja saya scc bersama guest saya a.k.a my sister...kenapa tau?? coz dia di sahkan mengandung 10 minggu..so biasalah morning sickness yang agak teruk melanda dirinya...
masa mula dia sampai rumah saya..dah muntah dulu n keadaanya memg tak bermaya lansung..muka menyeringai ajer..^-^ huhu kesian bangat saya pun pernah alami keadaan trismeter pertama! o . m .g




taraa..

so freshkan..

memg masa make up tak der plak nak muntah..

sedap ajer bermake-up n dia pun rasa segar dan bau set skincare pun harum ajer semuanya fresh!!!
mungkinkah baby girl..
hoyeee~

so sangat rekomenlah n bagi idea kat saya juga untuk buat class special untuk ibu mengandung!! untuk mengembalikan kecerian dan kesagarannya!

so sesiapa yang berminat untuk klass facial n make-up basic calling2 alia ok terutam untuk org2 melaka ~mari kita berspa juga!
alia: 0162744684!

dan juga sesiapa berminat untuk jadi BEAUTY CONSULTANT MARY KAY!
hanya sign up rm 200 ( 180 sign up + 2o (training class)

anda akn dapat starter kit lengakap!


huh! sangat berbaloi ok~ ini kepada sesiapa yg nak commit bizness ni secara serius~ mungkin anda adalah orgnyer?

ok..oleh kerana saya tengok munya lesu..so jom kita berfacial boleh bagi freshkan!!!

Jumaat, 6 Mei 2011

DEMI MARY KAY~SAYA KUATKAN SEMANGAT!!!

wow...Sungguh excited kalo bercerita tantang MARY KAY kan...yess itulah perniagaan saya yang terbaru..huh baru sebulan saya ceburi menjadi Beauty Consultant Mary Kay..walaupun pengalaman lalu saya adalah beutician ..dengar mcm senangkan...berbanding ngn org lain yang tak pernah terlibat dalam dunia kecantikan...tapi dalam MARY kay saya baru sangat2 banyak lagi yang perlu dipelajari...huh!!

Tapi hari ini memg mengujimkesabaran saya:::: memg saya ada scc di Padang Temu,Melaka...oleh kerana sudah mengikat janji dengan sahabat saya Kak Leha..saya datang juga kuatkan semangat..sepatutnya dia mesti mengesahkan kehadirannya dulu coz saya xder no hp dia..tapi oleh kerana dia dah bagi syarat..katanya..akk tak tepon pun ko mesti datang!! yess mem..saya akur..

Pukul 10 am saya dah tercatuk kat Balairaya Padang Temu tu.,..bersama 2 org putri saya...putri saya mesti nak join kalo saya ada scc..mcm diorg plak Beauty Consultantnya.
Nak pendekkan cerita 1/2 jam saya menunggu kak leha..bertanya saya jiran sebelah mana umah kak leha..berjalan lah kami 3 beranak kat jalan besar..mencari umah kak leha..dah masuk lorong umah dia..tapi mcm takut jek..sunyi pusing balik...tanya org lagi ..yer betul memg sah itu lorongnya...kebetulan nasib saya baik...Kak leha keluar..dengan tak mandinya..tengah nak sidai baju...
huhu..memg menguji kesabaran saya~tapi demi MARYKAY & PERJANJIAN YANG telah dibuat saya REDHA..ALHAMDULLILAH...

Kak leha mintak maaf diatas masalah nya yg tak dapat datang ke balairaya dgn masalah tiada kredit!! uhh tak per itu perkara biasa...asalkan saya dah jumpa rumahnya saya cukup bertuah...dan sangat berbesar hati masa scc berjalan kak leha mempelawa jirannya untuk join skali...

wah ..lebarnya sayap saya...selepas ini tempahan klass saya pasti penuh...atas dek kerjasama kak leha n kak yati yang sudi memperkenalkan saudara mara n sahabat handainya:::: SYUKUR2...SCC sepatutnya habis kul 12.00 Oleh kerana saya menunngu kak leha hampir 1/2 jam dan menuggu kak yati datang pun hampir 1 jam..so sampai kul 2.00 scc saya....uhhh..kesian kat putri2 saya...

layankan edisi pic masa umah kak leha yer...




pic kak yatie selepas tak sempat nak ambik coz bateri kamera habis plak~

happy viewing my page~

HI LADDIES:::: KELAS PENJAGAAN MUKA MASIH DIBUKA FOR FREE~ SO CEPAT2LAH BOOKING YER~~~~COMING SOON BANGI! PENANG!  KUANTAN! JOM2 JOM2...

Rabu, 4 Mei 2011

KEMBALI LAGI:::SKIN CARE CLASS & MAKE UP DI MELAKA

Hai..pasti anda teruja kan FREE FREE semua..begitu juga saya sangat teruja untuk berkongsi dengan warga MELAKA dan saya juga akan mencari beauty consultant yang berminat dalam kerjaya ini>>hanya untuk org melaka

       SKIN CARE CLASS & MAKE UP

                14 MEI & 15 MEI

                11AM , 2PM,5PM

                      FREE
         PERALATAN KAMI SEDIAKAN     HANYA BAWAK KAWAN SAHAJA UNTUK      BERKONGSI:::::

CALL ALIA/SMS: UNTUK REGISTER! TEMPAT TERHAD!
0162744684

Khamis, 28 April 2011

FREE SKINCARE & MAKE UP AT TAMAN PERKOTA,BT HAMPAR

Hai..kesibukan masa betullah sejak dah join dengan Mary Kay nie...mmm tapi best..inilah yang saya suka...ok ini scc(skin care class) saya yg ke-2 di taman perkota,bt hampar~FREE ajer tau facial n make up...marykay lagi...
so sesiapa yang rasa berminat untuk mencuba produk marykay yang2 sgt2 berkuliti dan mewah ini boleh terus hubungi saya,atau yang sedang mengalami masalah kulit yang sangat kritikal..mailah dapatkan rundingan secara percuma darin saya::::

so layanlah pic suka-suki kami nie:-D









                                                                 D O N E  MY S C C
mana tahu ini giliran anda pula dan mana tahu bakal beauty consultant!!kata Mary Kay ASh (founder) setiap berlakunya skin care class pasti akn melahirkan seorang "beauty consultant" dan saya percaya itu...

BERMINAT UNTUK MENJADI BEAUTY CONSULTANT MARY KAY : HUBUNGI SAYA TERUS:: ALIA MD DERUS - 0162744684!

Jumaat, 22 April 2011

1st time buat threading:::

salam..hai ..
ha kali nie nak citer pasal threading ^-^ pernah buat tak...???ha saya 1st time buat almaklumlah dah lama sangat nak buat..tapi tak kesampaian...dan kebetulan ada kesempatan dan kena pada tempatnya...saya pergi buat kat ocean,melaka..salun mariam~kasi promot skit yer..ok nie salun indian muslimlah..yang buat nie adik iparnya kak sheila (india)..pandai betul dia buat...1 muka rm15 *sangatlah murah saya rasa*
SAKIT??? toksah lah tanya memg meleleh air mata nie..bila part kat kening..tang pipi dan uppere lips ok lagi...

saya tak tahulah kebaikan buat threading nie..tapi apa yang saya search kat internet org yg pernah buat kata..lama2 bulu2 dimuka kita akn semakin halus n lama2 tak keluar lagi..."jangan sesekali" cukur ok..

tapi...lepas buat threading..jerawat n macam ruam keluar..saya perasan gak..ingatkan disebabkan saya nak period tapi memg gitu rupanya..so lepas buat threading otai syorkan tuam ngn ais..pastu letak toner..ini dah hari ke-3 hope masih sempat lagi..."risau plak" coz esok dah lah nk perform..huhu~dengan segera cerpat2 sapu toner...yeahhh!!




ok
layan

Selasa, 19 April 2011

Kuatkanlah hatiku dan kesabarannku:::::

hujan sedang turun renyai..
begitu juga hatiku..serenyai hujan itu...
tiba2 rasa mahu nangis....

tapi tiada air mata...
begitulah kental jiwaku menahan...

hanya disini dapat kuluahkan perasaan kepada org2 yg ku tak kenali..mungkin itu boleh meringankan sikit kesedihan dihati...

berdosakah diri ini...
pagi ini bersemangat sungguh buatkan b'first untuk MIL.."roti taktha" resepi dari mamafiza ^-^
tapi bila dia melihat sahaja..terus muka mcm "meluat" dan terus tolak pinggan roti ke dalam tudung saji... aku dapat baca daripada raut mukanya!!

mukaku terus naik hitam dan rasa nak nangis..tapi aku terus berlalu dari situ...aku mata sedih bila aku buat tidak dihargai..bukan ini sahaja sudah banyak kali...uwwwaaaaaaaaaaa

tak kesahlah kalo  tak sedap...tapi selalu membuat muka n gaya yang aku rasa kurang enak...

ya allah ko ampunkanlah dosaku ini ya allah..
kuatkanlah kesabarn ku ya allah..
ko berilah rahmat kepada ibu mertuaku ya allah...

inilah cabaran dan dugaan kecil yang aku terpaksa tempuhhh..
kepada sesiapa yang sedang menjaga ibu mertua yang sakit/uzur pasti akn merasainya...

Jumaat, 15 April 2011

KELAS MAKE-UP FREE DI MELAKA

Selamat pagi semua..ok nak war2kan hanya tinggal seminggu sahaja lagi untuk anda mendaftar ke "kELAS KECANTIKAN FACIAL N MAKE-UP) tempat memg terhad:::::::so kepada sesiapa yang ingin belajar teknik penjagaan muka yang betul,cara make-up basic yang betul silalah datang:::::FREE::::::juga berminat untuk kerja sebagai ::::BEAUTY CONSULTAN part time/full time:::::sila hadirkan diri ::::::call terlebih dahulu o sms::::

                        KELAS KECANTIKAN FACIAL N MAKE-UP BASIC
TEMPAT: TAMAN PERKOTA,BATU HAMPAR MELAKA,(BERDEKATAN KOLEJ YAYASAN MELAKA)

JAM: 2PM

TARIKH: 23 APRIL 2011

CALL/SMS: ALIA 0162744684

**TEMPAT TERHAD~SAYA BUAT DALAM KUMPULAN YANG KECIL,JIKA BERMINAT TOLONG KONFERMKAN DENGAN KADAR SEGERA,MASIH ADA KEKOSONGAN LAGI TAK

Selasa, 12 April 2011

NAK JADI PERUNDING KECANTIKAN MARY KAY ^-^ HUBUNGI ALIA: 0162744684

ALhamdulillah satu permulaan yang sangat berjaya:-
bila saya sudah melangkah kedunia  MARYKAY saya yakin dan percaya..inilah dunia saya dan saya yakin disinilah segalanya akn bermula...mohon dari ALLAH permudahkan segala urusan saya dan juga mohon restu suami agar diberi keizinan dan kepercayaan diatas apa yg saya lakukan..

TETAP BERDEBAR..TAK TAHU BAGAIMANA NAK MEMULAKANNYA:-
ini perihal saya dengan guest>>> ambik masa2 hari juga saya pk apa nak cakap dgn guest saya..yer lah nak tanya jugak adakah dia suka o tidak dengan kelas skincare yang saya jalankan n bagaimana dengan produknya....huhhhh

tapi masa NCO sd aza dah bagitahu n ada ajar cara2 mcm mana kita nak deal n call customer..>>>> jgn putus asa walaupun ditolak mentah ~tetap layan dengan mesra!!!so saya buat sajalah..saya sudah bersedia menerima apa saja...

                                                         pop
                                                         
                                                         pop

                                                         pop




huhu...lega rasanya bila dia sangat suka!!! n dia nak beli produk dari saya....syukur..dan betul apa yang SD AZA cakap...jangan putus asa..dan saya terus matikan perbualan untuk terus berjumpanya~ yess dealllllllllllll n suksess so my guest ini pun bakal jadi FUTURE BEAUTY CONSULTANT~

dan amat gembira saya ada kawan yang sama2 akn menjadikan impian kita realisasi....

so begitu semangatnya saya..dan harap anda juga macam saya..bila kita yakin dan fokus kita pasti akan dapat...

Isnin, 11 April 2011

Skin Care Class facial dan make up basic DIMELAKA!!! FREE

Begitu teruja semua bila kata FREEkan...YESS klass yang MARY KAY adakan pada sabtu lepas memang free tiada bayaran dikenakan di hotel mahkota lagi~ok saya nak tunjukkan guest saya dari QASEHTINA SPA yang saya hargai saya bagi mereka peluang merasai "sessi belaian manja" sebagai tanda terima kasih mereka kerana menghargai dan percaya kepada saya:-













memang sangat seronok semua~saya pun amat teruja~so kesempatan ini jika anda juga terbaca ini dan hendak merasai pengalamn di makeover oleh Beauty consultan MARYKAY..saya bersedia membantu anda dan jangan lupa CALL direct:  ALIA 0162744684 (Perunding Kacantikan Mary Kay) atau email kepada saya: musliahmdderus@yahoo.com.my dan jika berminat boleh bertanya juga tentang kerjaya sebagai BEAUTY consultan MARY KAY!!!

SEKIAN .."memperkayakan hidup wanita"~

Sabtu, 9 April 2011

~Selangkah lebih cantik~dengan Mary KAY!!

Syukur alhamdulilah dengan limpah kurnianya memudahkan urusan saya dan hajat saya tercapai...pada en3 yang lepas saya ada bagi tahu "projek kecantikan" so percubaan pertama bagi saya "great!!!!!"

so now sayalah independent beauty consultan Mary Kay..."great"!!!dan hari ini ada Skin care class di mahkota hotel so dengan restu dan izin suami saya pergi dengan tujuan baik..dan syukur alhamdulillah bakal dapat berita baik jugalah...

so pengalaman untuk hari ini saya sangat teruja pada wanita2 yang ada bersama saya yang saya pikir amat sesuai dengan"selangkah lebih cantik" memang padanlah..coz anugerah tuhan semua dah cantik..tapi dengan menghadiri klass ini...banyak info yang kita belajar..bukan hanya tertumpu pada bisness sahaja..

dari sini saya juga nampak kesilapan lampau yang saya lakukan!! yer tetap ada kelemahan dan saya seperi budak baru belajar juga..

dan yang paling menggetarkan hati saya dan sampai sekarang saya mencari erti sedalam2nya..apa yang pengasas mary kay kata:::: 1~ tuhan 2- keluarga 3 kerjaya!!! saya itu sahaja yang perlu saya FOKUS!!!

SO kepada anda yang di luar sana yang sedang mencari peluang atau berminat dalam bidang kecantikan saya juga sangat berbesar hati untuk berkongsi~ emailkan sahaja :-kepada musliahmdderus@yahoo.com.my

sekian sahaja untuk hari yang penuh makna ini!!!

Isnin, 4 April 2011

Jom cantik dan berfacial & make-up

yezzzaaaa akhirnya saya akn promot bisness saya..jom ramai2 join..mana dapat nak belajar murah2 nie..facial n make-up..yg ada semua beratus2kan...hoho;-) check it out >>>


ok kepada yg berdekatan dengan PJ dan tak tahu hujung minggu nak buat apa..bolehlah mengisi masa lapang melapangkan fikiran dengan berFacial n make-up..so jika anda nak pergi boleh direct call saya atau pm n  search fb" qasehtina beuty house"..

Khamis, 31 Mac 2011

mahu nangis rasanya..

segera aku menyiapkan diri sendiri supaya senang aku tak perlu kembali ke tingkat atas lagi..siap pakai unifom meeting aku..gocoh ganyah rasa,,jam tunjuk kul 8am..ahhh   cepat..segera aku capai periuk besar n cerek air masak air panas..segera menjengah mil...*uhhh lega* masih lena dibuai mimpi agaknya..^-^ tak sampai hati rasenya nak kejut..putri ku plak disebelah katilnya sedang merekot tido dalam timbunan buku2..

setelah air siap n masukkan dalam baldi..sediakan kursi...ter kejut..masa jalan begitu pantas...mil pun mata dah terbuka! bukakan kelambu....mil tengok saya dah siap dengn uniform..mil tak lengah segera bersiap nak mandi...aduhhh sedihnya aku! rase tak sampai hati ..tapi apakan daya ..jika aku tak segera siapkannya..aku akn kelewatan menghadiri meeting..tapi syukur mil faham...sambil menunggu mil mandi aku buatkan susu anlene+milo +gula..n roti bersama butter sahaja...mak ini saja yg lia dapat sediakan!tak per..lia pergilah ...mak jgn jalan2 yer..kakak teman mak..apa2 suh kakak call..yerlah...

setiap pagi inilah rutin saya...mcm lipas kudung buat kerja nak urus kan mil n kemas rumah sebelum adik bangun..
itupun masa tak cukup..cz bila saya dah buka fesbook terleka..huhu..tapi boleh melegakan stress gak..berkomen2 ngn kawan..itulah saja..

kadang2 lunch jejak sampai 2.30 uhh..itu semua kelemahan dan kelambatan saya buat kerja...

berazam>>> esok saya akan lebih menguruskan masa saya dengan lebih sempurna lagi..


sempat jugalah hari nie sediakn menu "nasi ayam menanges"saper tak makan memg nanges..faveret kakak n adik..tukar2 selera..

dapat lelapkan mata 5 min tadi pun dah cukup bermakna n lega!! alhamdulillah..
wah!! esok APRIL menjelang...apalah ceritanyer plakkan...

Selasa, 29 Mac 2011

Baru nak promot bisness!

MY~D.A.R.L.I.N.G:-

*untuk ubahsuai rumah atau tempahan perabot mengikut citarasa sendiri..bolehlah terus berurusan dengan kami...boleh call direct no ini:- O16 2744784 or email hburn61@hotmail.com ataupun boleh tgk contoh2 design kami di FACEBOOK search" Qasehtina enterprise" harga terus dari kilang atau ingin melihat kerja2 kami di kilang boleh buat temujanji...sekitar melaka ,n9,KL,johor ..insyaallah!..boleh juga layari http://www.qasehtina.com/

wah..tengok saya promot my hubby bisnesslah kat my blog..tolong menolong itukan amalan murni...lagipun baru tahu panahan jika kita buat iklan cam nie..bila org search kat google..automatiklah boleh keluar jika berkenaankan..

so akan datang ...kita promot bisness kita pulak yer~ hehe ;-)
tak sabar plak rasenyakan....tunggukan yer...

hv a nice day!

Ahad, 27 Mac 2011

^ Debaran semakin kuat^

Dengan nama ALLAH yang amat pemurah lagi amat mengasihani....

hati saya agak berdebar - debar rasanya...bila "projek kecantikan "hampir bermula....banyak benda yg saya fikirkan...padahal inilah kerja rutin saya...entah kenapa!!! mungkin suasana yg agak baru...saya mohon dipermudahkan segala urusan saya...dan semuanya berjalan lancar dan harapan saya ada rezki yg lebih dan melimpah ruah *****

bulan april juga saya dan suami agak sibuk...cz masing2 kerja dah start...darling dengan projeknya (buat umah & design) sudah pastilah sibuk ke site n ngadap pc sepanjang hari...syukur juga kerja saya hanya dari rumah mungkin seminggu sekali saja perlu keluar...keterlanjuran ini juga saya nak promot gaklah bisness hubby saya:-

"Perkhidmatan ARKITEK & INTERIOR DESIGN DI MELAKA"

~pakar dalam design rumah dan juga interior
-perkhidmatan kontraktor
-menguruskan urusan perumahan dari tanah kosong hinggalah mendapat kelulusan dari majlis bandaran-
-tempahan kabinet dapur,dan perabot pasang siap terus dari kilang.

boleh hubungi terus:- 0162744784 ( en abu)
search kat fb "qasehtina enterprise" untuk design.. 

Jumaat, 25 Mac 2011

Penangan Durian~

rasanya yg enak dan marbeles  buat saya dan 2 putri saya sukakannya..kami anak beranank hantu durian! semalam makan durian terlebih sgt..kebetulan ipar duai datang...biras saya ^Kak Sue^ mcm saya sukakan durian..ditempatnya katanya agak mahal..so kami bawak dia cari durian di melaka...

tempat selalu saya pergi di Bukit baru...berdekatan Perpustkaan Negeri ada satu kedai buah..namanya lupa plak...sekilo rm7 sahaja..tapi semalam saya pergi buahnya comel2 sahaja..so bukan pilihanlah buah mcmn tu...ke depan skit di flat seri siantan..terlamapu besor plak...sekilo rm12...hampir rm100 jugak abg ipar saya belanja...5 biji durian...huhu~ melantaklah kiranya...

                                                             pic taken from mr google~


kat kebun abah pun buah mcm nie..bergyut2...dapatlah saya merasa...hari tu my biras also ^kak Tie^ datang umah n dia bawakanlah kiriman dari abah buat kami...then sminggu kemudian besday adik...kami balik nak meraikan...adalah rezki kami...dapat makan lagi...syukur!!!

penangan durin ini...bila makan memg tak ingat...tapi akibat selepas tu....saya rasa badan terus naik panas n sakit2...kepala plak jadi berat dan mereng...aduhs...kerap kali makan saya merasainya...sampai janji tak nak makan lagi....tapi tu lah pantang nampak! mak slalu pesan durian nie panas...kena banyak mandi n minum air...pasti saya akn buat untuk saya dan anak2...

Khamis, 24 Mac 2011

Anugerah yang tak terhingga :-)

alkisahnya:- my mil (mother in law) skang dah duk ngn saya...rotatelah...dengan ipar duai yg lain...alhamdulillah masih berkesempatan jaga mil....seingat saya masa kakak umur 6 bulan -2 tahun duk ngn saya...kebetulan masa tu mak dok umah ank yg lain sebab saya mengandung n dah kerja....

now masih ada kesempatan lagi...insyaallah saya ingin cuba berikan yg terbaik...memglah org tua banyak cerewet dan ragamnya yg kadang2 menguji kasabaran kita....itu sahajalah yg saya mohon pada allah agar diberi kesabaran yg kuat...dan saya redha....ibaratnya seperti menjaga ibu saya juga....

pelajaran juga buat 2 putri saya...cz bila saya tgk mereka menengok saya melayan/menjaga atoknya...so dia pun pandai kata..."nanti kakak ibu dah tua pun kakak nak jaga ibu....kalo ibu nak mandi tunggu sampai kakak balik kerja...sebelum ibu g kerja kakak akan masak untuk ibu dulu...." syahdunya perasaan saya bila mendengar...

andaikatalah saya buat perlakuan yg kurang ajar ngn mil sudah tentulah...anak saya menengok dan dia juga akn buat seperti itu juga...

dan saya juga percaya dan yakin...bila kita menjaga orang tua kita insyaallah ada balasan yg setimpal buat saya dan murahkan rezki kami sekeluarga.... >>>>kredit juga buat biras2 saya yg lain....almaklumlah mil saya ramai anak lelaki...so menantu2 lah yg ambil alih....

insyaallah semua nya akn berjalan baik....

Selasa, 15 Mac 2011

Huruh mula "t"

Baca sambung dan garis:-

ta ji  
 ta li 
ta ri 
 te bu
te ko
ti ti

ini lah buku/latihan yang qistina sedang buat~ hanya tinggal beberapa ajer hurut "t"w"y dan "z" cukup liat kakak nak menghabiskan latihannya...kakak suka membaca sahaja...malas nak tulis...apalagi mewarna ikut mood sahaja...membeli pensel warna jgnlah cakap pantang nampak sahaja...kadang2 kesabaran saya tak boleh tahan...

tapi saya bersyukur juga..."tak nak memaksa" sudah boleh membaca bm dan b.ing sudah cukup baik...kadang saya tgk ekarang nie...ambik buku dok terceruk sana membaca...takut adik rampas bukunyer....

silibus untuk math actually pun dah habis cuma repeat/banyakkkan latihan itu sahaja..

hope saja akn berusaha keras untuk ini....

dan lagi satu :- IQRA' dan juga surah2 pendek..insyaallah akn saya usahakan untuk kakak lebih lancar~

Sabtu, 12 Mac 2011

Aktiviti hujung minggu~

^-^  masa setiap minggu sungguh cepat berlalu~ kadang2 tak sempat nak capai apa..kejap dah petang n malam...

 hari jumaat: my  mil datang umah  ...memg biasa ambik dia tapi dis week my bil ada urusan kerja dia hantarlah mil kat sini...cuaca memg sejuk hujan jer sepanjang hari...darling selimutkanlah maknyer tido...huhu*baik sungguh melayan maknya*
then aku tgk dia tgk selimut tu...rupanya kain selimut tu jenis berbulu n benang2 nya berserabut sekali...itu memg pantang mil..." Ya...(panggilan aku)singkatan "Lia" ambikkan gunting biar mak gunting benmang nie...huhu bertapa tekunnya...sambil baring pun jadi...dari dia datang sambung lepas lunch lepas tea time...huhu...sampai request nak tido sini...kesian plak nak suh tido tas sofa jer tapi katanya tak kisah...kang menyesal plak tabi tidokan...thank mil banyak2...cz selimut tu jadi mcm tu cz basuh masuk mesin...then slepas aku lipat simpan ajer rasanya setahun tak tgk!!

sabtu: pagi menguruskan mil...memg kesiankan ...tapi syukur umur panjang...tapi apakan daya tiada kekuatan ingin menguruskan diri sendiri...memg sangat tragislah....itulah pepatah mengatakan" seorang ibu boleh menjaga 10 ank,tapi 10 ank tak boleh jaga seorang ibu" memeg betul pepatah itu...."ya allah aku bermohon padamu memberikan ku kesabaran dan kekuatan juga kesihatan untuk menjaga mil aku disini nanti..." dan yang penting keikhalasan dari hatiku sendiri....insyaallah allah akan berikan ganjarnnnya nanti...

lepas hantar umah bil...meneruskan perjalnan balik ke kampung~ memg aku suka....jumpa mak n abah..tapi kebetulan ada wedding umah sahabat baik mak n abah...singgah sebentar makan...n ambik kakak skali..uhhh sungguh rindu dengan pitri ku sorang nie...sian...pandai bawak diri...tapi cuti skolah kan baru saja bermula...mmm..memg aku saja nak hantar lebih awal umah nenek cz time cuti aku ambik...biasalah rumah nenek tu time cuti ramai sungguh org...rumah pun hari biru tak terurus...sini terjerit sana melalak,kadang aku pun pening..tengokan..apa nak kata itulah rumah tempat berkumpul!! tapi yg  pelikkanya setiap minggu jadi gitu...sian plak mak n abah nak melayan..:-((

ahad:: pagi2 rajin plak nak buat kmek..yg selama ini tak pernah menjadi dan kali ini sekali lagii...aduhhh nampaknya aku yg kena makan sorang....tak per..at least aku ada usaha n bila darling tengok ketekunan aku nanti pasti dia hantar aku pergi klass...dan mungkin apa yg aku nak dia pasti akn berikan...hehehe...

so enjoy sajalah hujung minggu nie..dirumah..masak sdap2 ..makan...tgk tv...tido...ikut mood ..keluar jalan...

Rabu, 9 Mac 2011

Qistina merajuk balik kg!!

bukanlah merajuk sebenarnya...tapi mungkin yer juga...gara2 adik yg tak boleh lebih kurang ngan kakak~ sian kakak...lagi minggu lepas dia dah mintak izin nak tido umah nenk..nak teman nenek g kebun n tolong jaga kambing....berat rasa hati.. ^-^

memg kalo boleh saya dan darling memg tak izinkan..bukan kerana apa..actually kakak bukanlah biasa berjauhan *-* ibu n ayah yg rindu nanti...

masa nk balik akk ok ajer...gembira lagi ada...adik siap berpelukan dan berciuman ngn kakak..nth2 dalam hati" gembiranya kakak tak rebut ibu" mana tahu hati ank2 kan...dia rasa kita dia punye sorang saja...memg beza masa dalm kereta..mood baik..kalo tak jgn haraplah adik nak dok belakang...trak kasi chan langsung kakak nak dok ngn ibu...

apa2 pun tetap rasa kelainan bila ank berjauhan...esok pagi2 ibu call kakak ok... luv u so much...ummuahhhh

Ahad, 6 Mac 2011

Pertunangan SYAFAD SYED ( 050311)

Kami sekeluarga bertolak balik Jb pada sabtu paginya..begitu juga my BIL  bawa MIL dari semabok ..lebih kurang pukul 1pm sampai rumah my BIL Zainal...n pada hari ahadnya bertolak balik melaka...

memang best my journey...mana taknya dapat pekena nasi beriani johor yg sangat sedap di majlis syafad & syed..dan mlmnya my bil zainal n isteri sis rafeah belanja makan sotong kangkung n tauhu bakar*my fevret* n sebelum balik melaka sempat beli nasi ambang!! huhu...best2

disini piccas sepanjang majlis pertunangan SYAFAD & SYED:- " SO sweet *-*"


                                                                my SIL zaharah
                                                                keluarga SYED
                                                              Bersama kezen2..

                                                                bersama kakaknya n bil
                                                  inilah TUAN RUMAH : ALONG!
                                                   INILAH KEDIAMAN BARU ALONG

Khamis, 3 Mac 2011

Tugas makin bertambah!! dugaan akn tetap datang...

hi..hujan panas saat nie...cuaca skang pun tak leh jangka!  ...panas2 buat sakit kepala..bila hujan plak..menggigil kesejukan..

homeskool..anak 2-3 hari ini agak lembab...gara2 ibu yg banyak urusan tak habis2...uhhhh(x sudah) kadang2 pk..malas nak buat kerja lain...nak ngadap ank ajer...tapi bila pk kan balik...tak kan nak buang masa gitu sahaja sedangkan kita masih muda banyak peluang..ilmu ..kerjaya..kekayaan yg kita boleh kecapi untuk bekalan hari tua...buat apa nak dok memeluk tubuh!!!! memglah bila tak kerja urusan kewangan diuruskan suami...tapi kadang2 tu..mcm 2 benda yg kita nak...seganlah asyik nak mintak ajer!! memg akn diberi tapi...org yg pernah memegang duit sendiri tentu akn faham situasi ini...:-))

tambahan pulak..minggu depan..giliran saya plak menjaga mertua~ ibu mertua yg sangt uzur umur pun dah cecah 90 tahun..tak boleh jalan..semua kena diuruskan....saya bermohn agar diberi kekuatan dan kesihatan agar saya dapat melakukan yg terbaik untuk suami saya..ini lah sahaja cara saya nak menjaga  hati& membalas budi...ibunya ..ibu kita juga..sepertimana dia melayan ibu bapa saya begitu jua saya..."mohon allah mendengar rintihan hati hamba-mu ini"

saya bukan risaukan apa...si adik tu ...dengan atoknyer(nenek) pun dia cemburu..ini plak my mil ada lama kat sini..jgn dibuat ragam dan perangai sudah..cz adik nie mengada2 sgt..nak sentiasa berkepit ajer...kadang2 tak tahu nak buat cam mn???

insyaallah bulan 4 nanti projek "kecantikan" saya akn berjalan..harap semua smooth saja...saya target sebuln sahaja mesti semua dah settle.... pas2 kalo ada rezki saya nak ambik maid!!!( lom bincg ngn hubby nie) cz biarlah my mil dok selamanya ngn saya...kesian plak dia nak rotate2 ...lagipun ..tak tahu saper yg nak jaga...lagipun boleh uruskan urusan umah..tolong kemas n jaga my mil pun dah ok...itu sahaja..yg saya perlukan bantuan...kerja urusan ank2 dan masak..itu bisa dia atur...

itulah...kadang2 peluang dah datang depan mata..kita dah nampak..tapi allah datangkan dugaan...cth nya mcm saya...selama setahun saya berehat dari biz  kecantikan saya..insyaallah bulan 4 nie..saya dah target nak start semula dengan penuh semangat..allah nak duga saya..mak mertua saya  duduk nagn saya...saya perlu mengurus/menjaganya...bukanlah itu satu bebanan..tapi saya perlu jugak fikir kan keselesaannya...itulah harapan saya agar segalanya dipermudahkan...

amin..

amin...

Selasa, 1 Mac 2011

Motivasi baru~ produk baru!!

alhamdulillah syukur...

pukul 3pm.. tadi kawan baru yg saya kenal di Jusco datang kerumah bersam jun n nurul...perjumpaan yg tlh kami del kan dengan selamat...^ thanks all^ sudi datang dan berkongsi sedikit ilmu bersama saya... abaout KECANTIKAN...

wah ...walaupun saya juga freelance beutician....tapi masing2 punya cara ada kelainan...so sebelum mereka datang saya dah kemas bilik spa saya yg dah berhabuk tu...rupanya bila mereka dtg tak perlu lagi baring2 bagai mcm selalu saya buat tu...hehe..cara barukan...

ok, zai ( selaku beuaty consultant)mengajar saya pasal hand spa n lips spa....memg produknyer sangat bagus n wangi serta nyaman saya...saya boleh rasakan dat feeling!!

dan bermulalah class facial...lebih kurang sama...tapi caranya lebih ringkas dan sesuai untuk suri2 rumah sepenuh masa yg nak kekal cantik ...

dan diterangkan cara pembelian dan benefitnya...memg saya rasa sgt sesuai dengan saya ...tapi saya juga perlukan masa ketenangan untuk fikirkan betul2 hala tujunya dan masa perbincangan dengan darling....

harap masih ada sinar harapan saya....

dan zai sangat memotivasikan diri saya....walaupun ia muda dari saya...dan pengalamannya yg baru bermula tu agak berbaloi untuk berkongsi bersama...

inikan saya lebih berpengalaman....tapi mampukah saya!!!

mampukah saya...mampukah saya....:-((

Isnin, 28 Februari 2011

Masihkah ada CINTA!!

Lama betul tak cerita pasal ^ kecantikan^ ...sukar ditafsirkan apa itu kecantikan...saya sgt sukakannya...adakah saya cantik!!! hehehe....
kecantikan itu juga satu seni...seni*-*???? pantang nampak benda2 yg CANTIK...dan saya suka tgk KECANTIKAN....itulah tandanya masih ada CINTA...

kepada yg baru mengikuti blog ini mungkin tak pernah tahu sebelum ini saya:-

Tokey spa tau...huhu merangkap duta~ ceh *mengenang* semua kenangan ~ di hadapan spa saya yg tak seberapa nie...

QASEHTINA SPA

*
*
*
*
hanya tinggal kenangan ...
sekarang sudah setahun saya menjadi suri rumah sepenuh masa...tapi kerjaya sebagai beutician tak berhenti disitu sahaja...tetap berjalan seperti biasa cuma agak kurang ...lebih menumpukan hal2 dirumah bersama keluarga...

tapi org kata...kalo darah meniaga itu dah ada dalam diri tetap tak boleh lari mcm mana gaya pun mesti nak meniaga...mcm2 perniagaan saya cuba ..asal mendatangkan keuntungan & halal..

tapi skang saya ada satu lubang perniagaan...harap2 kali ini akn lebih suksess...dan saya bermohon tiada aral yg melintang...pasal kecantikan juga....
jeng
jeng
***

nanti saya khabarkan ia....

insyaallah!!

Ahad, 27 Februari 2011

1st time masuk nurseri bunga *-*kerana pokok bawang!!

serius....inilah kali pertama masuk nurseri bunga bersama suami & kids!~ seingatnya sebelum kawen pun tak pernah...*kelakarkan!*tak sangka juga akan jejakkan kaki ke nurseri almaklumlah...

sebelum nie...nak tanam bunga ambik/mintak umah mak atau sedara mara....lagipun rumah2 sewa yg saya dok sebelum nie memg kurang menanam..hehe..bukan apa darling selalu kata..nanti nak pindah susah..banyak barang....

tapi kali nie pun umah sewa gak...*mungkin yg terakhir sebelum rumah tetap* puncanya kami boleh bercucuk tanam ini..."pokok bawang" tumbuh dengan sendirinya dalam bakul bawang saya...selalunya buang saja...tapi kali nie ada 2 biji ...daunnya plak kemain segar plak..so saya biarkan hingga darling tegur...saya kata...letakkanlah pokok bawang kat tanah belakng umah nie skit...dengan baik hati & relanya darling buatkan saya sedikit batas kecil...untuk tanam pokok bawang...hehe..masih ada ruangan skit saya cucukkanlah pucuk daun kesun yg berlebihan dari pakai...setelah seminggu "alhamdulillah" hidup segar plak tanamannya...

yg-2 plak...masa balik kampung saya tgk abg saya sedang mengemaskan garden mak...dan saya tgk dalam kolam ikan ada bunga teratai...saya ambik sekuntum bawak balik...letak dalam tepi pintu...cantik plak!! dan beberapa hari berikutnya pergi pasar terpandang pokok bunga warna purple,,,bunganya begitu cantik dan lebat....kebetulan saya sorang apalagi sapu sajalah...bila letak tepi umah...kemain cantik plak darling pun suka...malah tolong siramkan lagi....oleh kerana pasunya kecil so kena beli pasu besar itulah kisahnya saya menbjejakkan kaki ke nurseri...sapu 3 pasu...untuk pokok teratai dan 2 pasu lagi nak alihkan bunga...hehe...dapat 2 jenis pokjok bunga yg cantik ...hehe "thanks my darling!!!



makin cantik tepi rumahku...nie yg tak sabar2 nk buat garden nie!!!harap2 diberi kemudahan dan kelapangan insyaallah...

Isnin, 21 Februari 2011

Cepat membaca kaedah PHONIC with LADYBIRD~

Sudah beberapa hari saya nak cerita pasal buku drpd "LADYBIRD" ~

ALHAMDULILLAH saya dapati buku nie sangat membantu buat kakak:-
baru 3 minggu ;epas saya beli buku "KEY WORDS: PETER & JANE"(LADYBIRD) from Popular book store kat JJ melaka..

dengan gambarnya yg menarik,cerita yg difahami dan budak 5tahun 1/2 bpleh baca dengan lancar~ tapi sebelum tu saya ada ajar cara membaca dari http://www.progressivephonic.com/ dan praktikkan dengan membaca buku PETER N JANE
pic di bawah ini buku 1a..ia ada b n c...alhamdulillah kakak dah boleh baca dengan lancar!!hanya pada kali ke-2 saya ajarnya..


ini buku 2a..dah pun kakak baca sampai habis..sepatutnya kakak baca 1b n 1c dulu..oleh kerana ..saya beli buku ini di thaikuang ,mp..so buku2 nya agak tidak tersusun dan saya tak jumpa plak buku yg berikutnya...tapi ok lah saya boleh download KEY WORDS 1b n 1c dari http://www.ladybird.com/
insyaallah saya akn cuba dapatkan buku ini untuk series yang berikutnya..mengikut keupayaan kakak..memg harganya untuk sebuah buku ini rm 9.90 mungkin ada jual set juga..tapi saya jangka pasti mahal ~ so saya beli satu-satulah...

saya sgt berpuas hati dan buku inbi juga sgt membantu saya dan kakak~

Jumaat, 18 Februari 2011

Kakak yang penyabar~

"sedangkan lidah lagi tergigit..inikan pulak....adik beradik..." alahai putri2 saya 2 org nie memg tak habis2 drama lakonan mereka...mana taknyer sekejap gado sekejap ok...nama pun budak2 kan...

inilah kakak yg baik hati *-^ penyabar..lemah lembut orgnya...sensetif..mudah minta maaf  dan juga penyayang ;-)


ini plak adik yg sentiasa garang "ngaum"kalo saper tak kenal mesti serius jer muka dia..slalu buli kakak..selalu rampas harta benda kakak..selalu tak nak kongsi ngn kakak..slalu buat kakak.....

bila kakak minta maaf..hulurkan tangan nak bersalam..tak pernah menyambut...tak poernah maafkan kakak..."sian kakak" slalu mengalah....

bila adik tido kakak selalu belai adik..selalu cium adik...kakak sayang adik ..slalu kata adik comel...tapi bila kakak hilang sabar kakak slalu gak naik tangan!!! mereka bercakaran mcm harimau...terjerit2...sampai ibu dan ayah pun pening....


bila baik mcm nielah..semua boleh berkongsi!!segalanya bersama~

ya allah aku berdoa padamu..agar anak 2 comel ini akan kekal berkasih sayang antara satu sama lain..dan lembutkanlah hati2 mereka ini dan jadikanlah ank2 yang berguna..amin