<3 BERMINAT UNTUK BELAJAR PENJAGAAN KULIT DAN CARA MAKE-UP BASIC <3 BERMINAT DALAM KERJAYA SEBAGAI PERUNDING KECANTIKAN MARYKAY SECARA PART TIME/FULL TIME <3 HUBUNGI SAYA KADAR SEGERA: 0162744684

Ahad, 30 Jun 2013

RAJIN KEMAS DAPAT UPAH..

Salam ahad...

kasi up pic laksa ibu buat dulu k...



oleh kerana semalam kakak & adik tolong kemas umah..so hari nie ibu masaklah sedap sikit..lagi pun hujung minggu...malas nak makan kat luar kan....

masak lagi puas hati...

makan sehingga menjilat jari..tak pandang kiri & kanan ..!!


bukan apa...diorg nie suka buat sepah...dah klaurkan buku2 o mainan slalu biarkan sahaja..ibu n aah mmg tak pernaah diam mulut suh kemass ajer....lagi pun kakak n adik kan girl kena lah rajin buat kerja rumah tau...
 


oklah selamat berhujung minggu..;-)

Selasa, 25 Jun 2013

20w 4d~ sakit pinggang

bertemu lagi....ibu sihat ajer cam biasa...cuma bila dah masuk 20w ni lain plk ragam...

timbang berat dah 61.5 kg smalm naik 2 kg belum sebulan....hope oklah...selera mmg dah ok tiada masalah...boleh mkn, cuma perut ni kecik tak boleh mkn besar...keinginan mmg besar...

sicomel dok dlm perut ibu dah mula active..nk usik2 ibu...ngeee ;-) kadang2 tergelak sendiri....tp bila kakak & adik pegang..dia dok diam ajer..tak mencuit langsung...

pinggang dah mula rasa tak selesa...tapi still boleh tido terlentang...kalo baring perut ibu terus leper..owg kata chumill ajer perut...tp bg ibu ni besar gak drp dulu...lemak tak der tu maintain jer....

brg2 sicomel 1 pun lom beli...nnt dululah k...pas lebaran ni bolehlah...skng serve2 jer dulu...

minggu dpn check kat pk peringgit...hope semua ok...pastu puasa ke-2 di gh melaka pula....

ok jumpa lagi...

Isnin, 17 Jun 2013

Dia kicking n moving ~ (19w 4d)

selamat pagi...cerah sikit cuaca di melaka hari ini..2 hari b4 nie jerebu...

malam tadi lewat tido...terasa dah sakit pinggang n tak selesa! aduhhh suh husben urutkan..dalam sekejap..aku rasa dah stop..dah tido upene...

sejak semalam dah rasa dah dia kicking ibu....he3 best....tapiibu jer rasa....kalo kakak n adik nak rasa...lom lagi..coz gerakkan sgt perlahan..tunggu lagi sikit ari k....

kakak n adik sgt teruja nak tunggu adik mereka...hari2 kami pk kan nama since dah tahu gender..mcm2 nama adik n kakak bagi..balik ajer skolah ada nama letak dlm list..mesti dia /kawan2 suggestkan..ha3..

ok kita tengok perkembagan 19w++ apa k:-



Anda sudah berada di pertengahan jalan! Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram. 

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh. 

Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta. 

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit. Tidak lama lagi, pasangan dua akan menjadi tiga dan banyak perubahan akan berlaku, jadi lihatlah bahagian seks dan perhubungan kami. 

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

http://www.babycenter.com.my/a1044270/perkembangan-fetus---hamil-19-minggu#ixzz2WaiWtmbY

Ahad, 16 Jun 2013

mgtt~ minum air gula pada 19weeks pregnenci

as salam semua mommies....

mgtt...huh mmg semua tak sukakan?
aku bukanlah ada keturunan kencing manis...tapi doc sarankan aku buat coz dalam masa sampai sebulan berat naik 2kg!...

ikutkan masa awal mengandung berat 58kg selepas sebulan tu 57.5
time tu masa morning sickness..mmglah kan tak der selera makan...
selepas dah ok..aku maknlah macam biasa...apa diidamkan masa 3 bulan pertama tak boleh dimakan tu aku makanlah..terutama pedas2..huh..dan pengambilan nasi lebih dari biasa...

coz b4 mengandung aku mmg ambik nasi separuh sahaja daripada org lain makan..*_* tapi masa mengandung nie ambik normal size...tu pun jaranglah bertambah +

pukul 745 dah gerak konon nak sampai lebih awal no 1st lah konon...di POLIKLINIK PERINGGIT....sampai ajer..sorilah eh..no 19 coz dah penuh ruangan menunggu di tempat pengambilan darah..bukan sahaja ibu mengandung tapi campur....org tua2 pun ada..
mengantuk tunggu...

ok mula2...ambil darah dulu di lengan ....
setelah itu..minum air gula ! erkkkk...tapi itu dalam pikiran bila dah minum takderlah teruk sangat..boleh minum beza dari dulu2 2008 aku minum...skang tekak boleh terima!! minnum cam biasa..tapi ada jugaklah ibu muda aku tengok terkulat nak habiskan...nurse kata...dah 3-4 orang dah minum..dah selesai dah..awak tak sudah lagi....tak dapat nak tolong! pastu... lagi 2jam nurse suh dating balik untuk ambik darah sahaja ...tak perlu minum air gula lagi....mlm sebelum tu kena pose dari pukul 12!
aku minum air masak macam biasa..lain2 ambik..ikutkan tak boleh...tapi aku tak bolehlah minum nanti mual...



so lepas ambik darah kali ke-2 balik rumah melepak! rasa letih sangat...main game sampai terlelap....pukul 230 bangun ajak husben n anak makan di luar ajer...larat nak masak! mabok rasa...

oklah tu..pengalaman kali pertama untuk kehamilan kali ini....jgn kita makn ikut napsu..mkn perlu dijaga...teeheee!!

salam isnin...dan SELAMAT HARI BAPA!!!

area Melaka nak mencuba produk mk! sila hubungi aku kat 016 2744684 ataupun pm di pesbuk! add (SOLEK MELAKA LIA)

TQ!

Jumaat, 14 Jun 2013

KELAS MAKE UP MELAKA~ PERCUMA

ANDA SEMUA DI JEMPUT K...

CALL/WHATSAPP /SMS: 016 2744684 (LIA)


Makan buah tembikai ketika hamil~

salam~

just nak share! kehamilan kali ini mmg sangat suka makn buah2an...terutama buah tembikai /jambu batu n limau....ok kali  nie just share pasal buah tembikai...coz buah2 nie kira wajib da kat rumah...sebiji tu 2 hari ajer..anak2 pun suka...



semangka/ tembikai :-
Semangka adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Daging buahnya berwarna merah dan kuning.

Rasulullah SAW memberikan anjuran agar ibu hamil mengkonsumsi semangka sebagaimana sabda beliau: "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

kopipes!!!

Ibnu Abbas berkata: "Makanlah tembikai kerana didalamnya ada kebaikan.Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundi kencing, menambahkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit.

"Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai Taif kepada Rasulullah SAW .Nabi menciumnya dan bersabda: "Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi.Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga."Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda: "Allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini". Kemudian bangun Sayidina Ali k.w bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan.Rasulullah SAW dan sahabat terus memakannya.Baginda bersabda "Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan.

"Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan Buah tembikai.Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C, asid folik, magnesium, zink dan pelbagaijenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. 

Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit.Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan.Penyakit artritis, gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan.

Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh.Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah.


selebihna boleh korang cari....k..sememangna mkn buah2 dalam diet harian mmg sgt bagus...untuk perlawasan jugak...husben mmg suka mkn buah2..so jadi masalahlah untuk saa..

Bersalin di hospital kerajaan o swasta

selamat petang..bese time nie rajin nak updated...

dari semalam dah mula rasa membawa perut..kurang selesalah...esok 19w! weewit cepat nak masuk 5 bulan dah....alhamdulillah...

kelahiran kakak dan adik sebelum nie di GH melaka sahaja...kalo ada rezki lebih kali ni nak private..tapi bila pk balik rasa agak membazirkan...huhu!! kalo ikutkan masa kakak dan adik mmg tak der masalah langsung...semua nurse dan doc baik sahaja..lagipu hospital rakan bai...

so kali nie..aku rasa nak bersalin kat gh jugak....walaupun belum bg tahu husben..coz dia pun ckp..kalo rezki lebih pergi private..tak perlah...adil dan saksama kan..paling penting kelengkapan anak dan persediaan masa berpantang nanti mestilah tip -top!! 

coz kali ini aku tak mengharapkan mak aku jaga..dah anak ke-3 pung..coz mak aku pun ada hal jugak..kakk ipar n adik aku pun bakal melahirkan ank pertama..so bagi can kat diorglah kan..sian plak mak aku...lagi pun husben dah janji akan jaga aku nanti...

so jangan membazir untuk benda bukan2...aku rasa rawatan o laanan tetap sama ..aku dah serve..cuma bezanna makanan kat private lebih sedap..adoii aii time tu nak makan pun seleralah..mcmlah balik umah tak boleh makan...lagi pun apa2 masalah private tetap akn rujuk gh jugak....


hehehe.tapi  terpulang kat masing2 poket sendiri kan....apa penting semua selamat dan dipermudahkan!!

esok nak g buat mgtt!! apalah kisah plak ek..nanti hapdate k!!

Isnin, 10 Jun 2013

Semangat 1st day sekolah~

morning peeps!!

baru 2 hari persekolahan...semangat anak beranak...semalam kira awallah both putris bangun..tak meragam pun..besenya kalo adik meragam kakak ok! kakak meragam adik ok...smlam dan hari ini 2-2 ok sahaja..adik pun xcerewet nak pki baju dah..

tapi balik sekolah adik mmg keletihan betul!! b4 tu ikut ibu g betul hb..dia beli sandal...sementara nak g minum cendol kat kg jawa..dah terlelap dlm keta...kejut2 xleh bangun tido smpi ptg kul 4..mmg keletihan 1st day skolah...

tapi kesian kat kakaklah..semalam balik jer skolah :-

kakak bg tahu ibu ada berita gembira! wah apa tuh? ingat dah dapat result no berapa dlm klass rupanya terpilih lumba lari untuk sukan sekolah...;-)


good job kakak~~

ibu dengar pun heppi... xtahulah bakat saper..ibu mmg bukan kaki sukan! huh!! x suka...

tapi agaknya dah lama xlari balik skolah kaki sakit..ibu urut sampai terlelap pas maghrib...pastu bangun makan...sakit lagi ayah plak tolong urutkan guna minyak berangin...


bangun pagi2 nak jalan pun sakit... ibu kata kalo kakak jalan mcm nie..xpayah masuk lari (bukan nak mematahkan semangat) tapi bagi semangat...coz ibu tahu dia sure nak masuk....
mandi air panas ..alam jugak dia berendam dalam bilik air..agaknya mandi air panas tu lega kot...lepas mandi kakak cakap ngn ibu...kaki kakak dah tak sakit ibu...
(senyum dlm hati jerlah ibu)

semangat kakak nie mmg kuat....pantang dicabar!! cuma kadang2 sukar menerima kekalahan...btw ibu doakan kakak n adik berjaya n suksess serta menjadi anak yg solehah! amin..

Ahad, 9 Jun 2013

18w 1 hari ~(energy extra)

Salam ahad~

Baru lepas masak nasi ayam untuk anak2~ esokkan dah sekolah...mmg lama tul x masak nasi ayam kegemaran diorang ...beli jer ntah apa rase..tapi apa nak kata ibu xlarat nak masak...alhamdulillah ini dipermudahkan..so hope pas nie ibu rajin masak macam biasa untuk adik n kakak k~

tadaa...layan nasi ayam ibu..kakak makan sampai 3 kali tambah..mmg fevret dia..kakak kata nasi ayam ibu jer yg paling sedap...ha3..yer lah tu!!





ni pun dah pukul 4pm baru makan tau..ha3 kebuluq..tapi tadi dah sarapan kat pasar...g pasar pun dapatlah grab buah2 kesukaan..time preggy nie...terasa suka sgt makan buah..hakikatnya b4 nie hubby beli jugak buah..tapi xkisah pung..kalo ada makan..kalo xder pun xper...buah tembikai paling suka!! n masam2 macam limau....lagi pun bagus untuk perlawasankan...

bila 18w nie rasa mual2 mmg dah xder..kadang2 jer loya tekak...tapi better...hopefully semua berjalan lancar..bila trismeter ke-2 ni biasanya energy lebih...so pasni ibu dah bolehlah berbiznes semula..holaaaa lama tul tak buat klass make up kan...sian mana yg requst tu...

last but not least mau kasi up ini pic mommy to be! aku plak yg sebuk..diorg yerlah pengantin baru..bagusnya due pun selisih 1 hari jer...dijangka bersalin minggu ke-2 aidilfitri...tengah sarat gaknyer masing2..tapi tengok maintain jer adik aku n ipau nie..xder mabuk2 pun ;-(...aku yg experience nie leh mabuk....ini semua dugaan..semoga masa dalam pantang nanti mudah ibu jaga k...



dan untuk adik aku busu n kakak ipar ayu...selamat join d club k...semoga u all pun dapat anak2 yg chumell macam ibu2nya serta bijak pandai....semoga semuanya selamat dan dimudahkan....Nek semah dapat 3 cucu tahun nie...hoyeahhhh...~

byeeee...

Sabtu, 8 Jun 2013

Scan 17w &18 w

salam hujung minggu~

baru balik berjalan ke taman boyer!!
sian anak2 dah nak abis cuti skolah baru bawak g jalan2..ni ha lah baru ilang sicknessnya...

kisahnya!
masa 17w pergi scan klinik biasa..kat bukit katil...pehhh nerves na tahu gender baby..murah jer pun scan rm35! huhu

masa scan doc kata..xnampak lagi...tapi nampak macam ada something terkeluar!! kekeke...tapi stil kabur..doc pun cakap awal sangat lom nampak...maybe benda tu leh termasuk!! ho3...feeling excited lah jugak kalo boy...

mcm2 tekaan dibuat! berdebar2 ibu n ayah..kakak dan jugak adik!! masing2 dok meneka! 3-1 >>semua kata "boy" kecuali kakak kata gegirl!!



haha3 xleh tahan!!! dan demi untuk tidak tertanya2... semalam pergi kat dr vincent n liu~ mahal pun mahallah janji konferm! coz dia gyne..so dulu pun dia yg scan untuk kakak...
ceh...cehhh...masa scan....tgk brain baby normal~ kepala dia~ bergerak aktif...nampak dah mata n hidung..bibir tak sumbing..... jeng2...jenggggg.....doc kata wah dah nampakkkk kami pun xfaham scan tu kan so tunggulah jawapan doc!!! ..doc kata...baby ??????

so tunggulah dulu sampai saya ready nak bg tahu!! ha3 ekceli masa 4 bulan kalo scan mesti boleh nampak...yg penting pergi gyne lah scannyer lagi nampak canggih n boleh zoom...walaupun 2d..nampak jugak....

so lega sudahhh..alhamdulillah syukur pada ALLAH atas rezki dan kurnian yg tak terhingga ini..moga semua selamat dan dipermudahkan....



Khamis, 6 Jun 2013

hamil 17w+

salam maghrib...

pagi2 dah g poliklinik peringgit Melaka, dengan harapan nak no paling awal..740 dah sampai  tu...tapi dapat no 10 (1010)..huhu...nanti pastikan lebih awal..

so berat : 59,5 naik 2 kg dari bulan lepas
gula : neg
hb: 11.3
tinggi Rahim 17cm

kesihatan ok tiada masalah...cuma masalah lambat tadi nak tukar tag merah kepada hijau..merah itukan risiko! so mau tukar pun kena rujuk dr pakar...malang sekali doc pakar tak der..lain kali sahaja...

haaa...kena buat mgtt..coz naik badan 2kg! aduhhh hai...baru aku selera nnak makan ....doc kata kira banak jugak coz lom 20w!..kui2.....puaslah control gula...mmmmm!

rushing betul ari nie..pastu terus nak ke MP (AIM)...mingggu nie dtg lambat lagi...barisan depan semua lom ada kecuali timbalan aku..ha3...org dari wilaah plak dating...spoil dtg lambat!!

ok ini sahaja nak update!

harap2 lebih rajin lo!!

ok ..daaaa~